RAZLIKE SU MIT

Muški i ženski mozak: Biološki smo slični, ali odgoj nas čini različitima

ZAGREB - Iako između muškog i ženskog mozga postoje biološke razlike, one nisu tako velike kako to sugeriraju stereotipi, tvrdi dr. Cordelia Fine, kognitivna psihologinja sa Sveučilišta Melbourne i autorica knjige “Delusions of Gender”.

To vodi u neuroseksizam

Knjiga, koja je nedavno objavljena u SAD-u i Velikoj Britaniji, izazvala je veliku pozornost jer autorica dovodi u pitanje uvriježene stavove među neuroznanstvenicima o biološkim razlikama između muškog i ženskog mozga.

- Oduševljeni čitatelji popularnoznanstvenih članaka i knjiga o razlikama među spolovima već su formirali stav o tome kako je znanost pokazala da se obrazac za muški ili ženski mozak stvara u maternici i da različito strukturirani mozgovi rezultiraju različitim načinom mišljenja - piše Cordeila Fine. Tvrdi da je inzistiranje znanstvenika na razlikama na razini mozga dovelo do neuroseksizma i njegovanja sterotipa poput knjige “Muškarci su s Marsa, a žene s Venere”.

Suptilne, ali važne razlike

- Ako se roditelje bude uvjeravalo da dječaci imaju loše šanse u razvoju verbalnih vještina, a da djevojčice imaju slabu perspektivu da postanu dobre matematičarke, to bi mogla postati velika prepreka u obrazovanju djece - tvrdi psihologinja Fine.

No, s njezinim stavovima ne slažu se poznati znanstvenici poput Susan Pinker i Simona Barona-Cohena.

- Suptilne, ali važne spolne razlike mogu se opaziti na embriju već prvih dana nakon začeća. Zašto bismo to trebali ignorirati? - pita Susan Pinker. Slično tvrdi i Simon Baron-Cohen.

- Ženski mozak pretežno je ustrojen za empatiju, a muški za razumijevanje i gradnju sustava - zaključio je Baron-Cohen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:12