STRUČNJACI ZA MREŽE

MRAVI SU OTKRILI INTERNET MILIJUNIMA GODINA PRIJE LJUDI: Njihovo ponašanje identično je TCP protokolu

 Wikimedia Commons
Kolonije crvenih mrava rade na gotovo identičnom principu, no umjesto podataka one reguliraju slanje radnika koji prikupljaju hranu

SAN FRANCISCO - Prema najnovijem istraživanju o ponašanju mrava, objavljenom u znanstvenom časopisu PLOS computational biology, neke kolonije mrava oslanjaju se na algoritme gotovo identične TCP protokolu, temelju tehnologije današnjeg interneta.

Stručnjakinja za mrave sa sveučilišta Stanford Deborah Gordon i njen partner u istraživanju Balaji Prabhakar uspoređivali su sličnosti između ponašanja kolonije mrava i mrežnih sustava koji se pojavljuju u informatici. Ostali su zapanjeni kada su shvatili da crveni mravi (Pogonomyrmex barbatus) u svojoj dnevnoj potrazi za hranom koriste osnovne postavke TCP-a (Transmission Control Protocol).

Razvoj TCP-a u ljudskom društvu omogućio je internetu da naraste od samo nekoliko desetina povezanih računala do globalne mreže koju poznajemo danas. TCP šalje datoteke od izvora do odredišta u seriji ‘paketa’ podataka. Odredište javlja izvoru kada su paketi pristigli, te na temelju toga procjenjuje propusnost veze. Ukoliko put jednog paketa traje predugo, to znači da je lokacija preopterećena te će izvor usporiti slanje podataka.

Kolonije crvenih mrava rade na gotovo identičnom principu, no umjesto podataka one reguliraju slanje radnika koji prikupljaju hranu. Radnici će se vratiti u koloniju samo ako pronađu hranu, tako da, ako u blizini ima puno hrane, više radnika vratit će se brže. No, ako nema puno hrane, vrlo malo radnika vraćat će se u koloniju. Što je jači ‘signal’ povrata hrane, to više radnika kreće u potragu za njom.

Mravlje ponašanje prati i druga dva ključna obilježja TCP-a: startnu fazu, kada se šalje velika količina paketa kako bi se procijenila propusnost, te ‘time-out’ prijenosa, kada izvor prestane slati pakete jer ne dobiva nikakvu povratnu informaciju. Kolonije crvenih mrava prestaju slati radnike u izvidnicu ako se nakon 20 minuta niti jedan ne vrati s hranom.

Važno je napomenuti kako crveni mravi, za razliku od nekih drugih vrsta, ne ostavljaju feromonske tragove već komuniciraju putem ticala.

Tim znanstvenika zaključio je kako bi, da su informatičari bili svjesni ponašanja mravljih kolonija u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, bili u stanju modelirati TCP protokol na temelju tih algoritama, i da bi bio jednako učinkovit kao i postojeći.

Vjeruju i da nas mravi mogu još puno toga naučiti o dizajnu mrežnih sustava jer, iako je pojedinačni mrav vrlo ograničenih sposobnosti, zajednica je sposobna izvršavati nevjerojatno složene i sofisticirane zadaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:46