NOVA ISTRAŽIVANJA

Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali još uvijek ne znamo ZAŠTO ZIJEVAMO! Jesu li napokon otkrili?

 Arhiva Cropix

ZAGREB - "Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali ne razumijemo funkciju zijevanja", kaže dr. Gary Hack sa Sveučilišta Maryland. Dosadašnje teorije sugerirale su kako je zijevanje rezultat umora i nedostatka kisika, ali ni jedna od njih ne drži vodu u potpunosti. Objašnjenje koje Hack predlaže jest svojevrsni mehanizam hlađenja glave.

Poput kompjutera, mozak je osjetljiv na promjene temperature. Pri zijevanju pomoću sinusa "pumpa" zrak u mozak i na taj ga način rashlađuje, navodi National Geographic.

Kada bi se pokazala točnom, studija bi odgovorila na pitanje zašto zijevamo i zašto uopće imamo sinuse. Andrew Gallup, koautor studije sa sveučilišta Princeton istraživao je zijevanje ugradivši sonde štakorima u mozak. Zatim je mjerio temperaturu prije, za vrijeme i nakon zijevanja.

Zaključio je kako je zijevanje potaknuto rastom temperature u mozgu i služi rashlađivanju. Do sličnih rezultata došlo se i na ljudima, ali bez korištenja sondi jer se ispitanicima mjerila samo tjelesna temperatura.

Dr. Hack naglašava kako, ipak valja biti oprezan, jer zalazi se u neistraženo i kontroverzno područje znanosti, navodi National Geographic. No, razumijevanje zijevanja moglo bi bitno doprinijeti medicini jer nekim bolestima, poput migrene i epilepsije, direktno prethodi intenzivno zijevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:54