KONKURENCIJA AMERIMA

Kinezi otkrili tajnu nevidljivog zrakoplova zahvaljujući olupini iz Srbije?

Za vrijeme bombardiranja Srbije 1999. godine srušen je Stealth F-117 čije su dijelove uzeli Kinezi i stvorili svoj nevidljivi zrakoplov Chengdu J-20

Kinezi su otkrili tajnu formulu boje i konstruirali nevidljiv zrakoplov koristeći, između ostalog u opširnom istraživanju, ostatke F-117 kojeg je 1999. godine oborila proturaketna jedinica tadašnje Vojske SR Jugoslavije. Riječ je o Chengdu J-20 .

Zanimljiva je priča kako nitko u vrijeme dok je zrakoplov srušen smatrao kako su dijelovi bitni za išta pa su ih uzimali svi koji su htjeli, a na njima je i harmonikaš zasvirao pjesme u čast pobjedi nad silama koje su bombardirale Srbiju.

- Nisu dijelove uzeli samo Kinezi već i Rusi, koji su dobili gotovo cijelo krilo - rekao je za Blic Milovan Azdejković, tadašnji šef jednog od odjela u Vojnotehničkom institutu.

Kinezima su dijelovi bili potrebni kako bi otkrili na koji način posebna boja reflektira svjetlost i odbija ga u svim smjerovima. Ti dijelovi su im očito bili iznimno korisni jer su uspjeli prekopirati tehnologiju, koju Amerikanci posjeduju već nekoliko desetljeća. Primjerice, srušeni Stealth F-117 koristio je tehnologiju iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:29