ČINI SE LAGANO, ALI...

JESTE LI SPREMNI PROVESTI 70 DANA U KREVETU? NASA ima posao za vas! I dobra je plaća

 Screenshot/YouTube

Američka svemirska agencija NASA nudi Amerikancima posao iz snova, ali samo na prvi pogled.

Traže zdrave američke državljane koji su voljni provesti u krevetu 70 dana u prostorijama bez gravitacije, u uvjetima kakvi vladaju u svemiru.

Honorar za ovaj iscrpčjujući zadatak koji će trajati 10 tjednama, bit će nagrađeni s 17.000 eura. Cilj NASA-e je utvrditi kakve učinke ima mikrogravitacija na mišiće, kosti i kardiovaskularne funkcije.

Kandidati će biti raspoređeni u dvije skupine, one koji vježbaju i one koji ne. Kao prvi korak navodi se aklimatizacija kandidata na uvjete u prostorijama za odmor pri NASA-inom istraživačkom centru u Houstonu.

Da ovaj posao nije ni malo lagan dokazuje i činjenica da će kandidati između ostalog provesti 10 tjedana u krevetu s tijelima blago iskošenim unazad, pri čemu će im stopala biti blago podignuta, a glava spuštena.

Problemi s kojima će se morati suočiti su bolovi u kralježnici i vratu, kronična nesanica te bolovi u rukama.

Nakon odmaranja i neaktivnosti, zadnjih 14 dana kandidati vježbači će određeno vrijeme biti aktivni, radeći vježbe poput čučnjeva, bicikliranja i šetanja u ležećem položaju, kako bi se utvrdilo pomaže li redovita vježba organizmu da se vrati u normalu.

Sudionici će morati proći iscrpljujuća testiranja kakva prolaze astronauti.

Jedan od najpoznatijih problema koji se javlja u bestežinskom stanju je slabljenje mišićne i koštane mase. Na Zemlji, ljudsko tijelo koristi kosti i mišiće kao podupirač, dok se u uvjetima nulte gravitacije oni prestaju koristiti.

Kosti postaju krhke, dolazi do opće slabosti organizma i kalcijum iz kostiju prodire u krv, zbog čega se povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu. Kada se vrate kući, za oporavak astronauta potrebno je onoliko dana koliko su proveli u svemiru. Za sada je najbolji način borbe protiv smanjenja mase mišića i kostiju uporno vežbanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:34