ZARONITE S GOOGLEOM

GOOGLE krenuo u osvajanje PODMORJA: Iz topline svoga doma zaronite pokraj Velikog koraljnog grebena

Cijela je ideja nastala kao opsežno proučavanje i dokumentiranje zdravlja Grebena

Google je do sada svojim kamerama snimio sva četiri kuta planeta na kojem živimo, gradeći tako pozamašnu arhivu fotografija svjetskih ulica, poznatih lokaliteta... No, internetski se div sada sprema zaroniti dublje - doslovno.

Naime, Google planira svojim kamerama snimiti i podmorske ljepote koje skrivaju Zemljini oceani. Prvi lokalitet pod morem kojeg će korisnici imati priliku posjetiti iz udobnosti svog doma bit će Veliki koraljni greben u Australiji.

Ronioci su već proveli mjesece snimajući Greben u tisućama panorama u svih 360 stupnjeva. Više od 50 tisuća fotografija postat će Catlin Seaview Survey , podmorska verzija Googleova Street Viewa.

Novi će Googleov projekt omogućiti korisnicima virtualni zaron i do 100 metara dok će se oko njih prostirati zapanjujući okoliš i predivan oceanski život.

U početku će virtualni zaron biti vidljiv samo na Catlin Seaview Surveyu , no cijeli će projekt u budućnosti biti integriran u Googlevu aplikaciju Earth.

Cijela je ideja nastala kao opsežno proučavanje i dokumentiranje zdravlja Grebena, a znanstvenici se nadaju da će prikupljeni podaci poboljšati razumijevanje kako klimatske i ekološke promjene utječu na osjetljiv ekosustav Velikog koraljnog grebena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:10