INFRACRVENA PRIČA

FOTO: Pogledajte 'Kozmičku ružu' udaljenu čak 3300 svjetlosnih godina

 NASA
Infracrvena fotografija prikazuje velik broj mladih zvijezda, starih par milijuna godina, koje su se okupile u grozdu Berkeley 59 koji se nalazi u zviježđu Kefej

NASA-in je svemirski teleskop WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) načinio još jednu zaprepašćujuću fotografiju koju su znanstvenici odmah prozvali 'Kozmičkom ružom'.

Infracrvena fotografija prikazuje velik broj mladih zvijezda koje su se okupile u grozdu Berkeley 59 koji se nalazi oko 3300 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Kefej.

- Zvijezde su male plave točkice desno od središta fotografije. Polako izlaze iz oblaka prašine gdje su se rodile. To su vrlo mlade zvijezde, stare svega nekoliko milijuna godina - objasnili su u NASA-i.

Crvenkasti sjaj koji maglici daje oblik ruže je prašina ugrijana toplinom zvijezdi dok je zeleni rub, svojevrsno ocvijeće, hladan plin.

S druge strane, crveni izvori koji se mogu vidjeti upućuju na stvaranje druge generacije zvijezda na samoj površini 'zvjezdanog rodilišta'.

WISE je jedan od najproduktivnijih NASA-inih svemirskih teleskopa koji se do sada proslavio fotografijom nama najbliže galaksije, Andromede. Također, služi i za 'nadopunjavanje' drugih teleskopa poput Hubblea koji se fokusiraju na jedan svemirski objekt dok WISE pomoću infracrvenih kamera pokazuje utjecaj tog objekta na njegovo susjedstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:11