NOVI ŽIVOT

EMINENTNI ZNANSTVENICI Klimatske promjene mogle bi uzeti toliko maha da će se ljudska vrsta morati adaptirati na život u vodi

 Screenshot

Klimatske promjene značajno bi mogle utjecati na razvoj ljudske vrste, čak toliko da bi se opet mogli adaptirati na život u vodi, smatraju stručnjaci.

Tri su scenarija, a obuhvaćaju globalno zatopljenje koje bi dovelo do povećanja vodene površine, novo ledeno doba i kolonizaciju drugih planeta.

Ugledni paleoantropolog dr. Matthew Skinner sa Sveučilišta Kent opisao je kakav bi utjecaj globalno zatopljenje moglo imati na fizički izgled čovjeka, piše Daily Mail.

Tada bi ljudi dobili plivaće kožice na rukama i stopalima kako bi mogli kolonizirati vodena područja. Inače, plivaća kožica je koža koja se razvila između prstiju životinja koje žive u vodi. Ona povećava efikasnost pokreta plivanja jer povećava površinu prednjih i ili stražnjih nogu životinje i time omogućava bolji prijenos snage mišića na vodu.

Screenshot

- Ova vrsta kolonizacije bit će neophodna da bi se došlo do hrane, zbog čega bi došlo do razvoja škrga kako bi mogli disati pod vodom. To bi onda dovelo do promjene očnih kapaka kako bi čovjek mogao gledati u takvim uvjetima, što se još naziva sindrom mačjih očiju - govori paleoantropolog Skinner.

Predviđa i da će razvoj škrga s vremenom dovesti do smanjenja kapaciteta pluća zbog čega će nam se s vremenom smanjiti i grudni koš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:18