NEKONTROLIRANI BIJES

'EKSTREMNI PMS' UVRŠTEN NA LISTU MENTALNIH POREMEĆAJA Psihijatri uvrijedili žene

WASHINGTON - U petom, najnovijem izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje, slavne ‘psihijatrijske biblije’ koju izdaje američko udruženje psihijatara, ekstremnije verzije predmenstrualnog sindroma proglašene su duševnom bolešću.

Službena definicija je predmenstrualni disforični poremećaj (PDP), takozvani ‘PMS na steroidima’.

Kriteriji po kojima se ustvrđuje boluje li netko od PDP-a su ‘znatna razdražljivost’, ‘bijes’, ‘pojačani međuosobni sukobi’, ‘osjećaji bespomoćnosti’, ‘letargija’, ‘nesanica’ i ‘zamjetna promjena u apetitu’ za vrijeme ‘većine’ menstrualnih ciklusa.

Simptomi bi se morali poklopiti s menstrualnim ciklusom najmanje dva mjeseca za redom, i morali bi stvarno negativno utjecati na sposobnost pacijenta da normalno živi svoj život.

Razlika između PMS-a i PDP-a je u tome što su kod PMS-a svi simptomi ‘blagi’. Vjeruje se kako od ‘teškog’ PMS-a boluje tri do osam posto svih žena.

No, odluka o uvrštavanju dijagnoze PDP-a u psihijatrijsku bibliju izazvala je i mnoge kontroverze. Brojni stručnjaci zabrinuti su da će tako postavljena definicija dovesti do pretjeranog dijagnosticiranja tog sindroma, i do nove navale na nepotrebno liječenje lijekovima.

- Nova dijagnoza može biti opasnija od novog lijeka, tvrde kritičari.

S druge strane, osobe koje uistinu pate od PDP-a, koji se može liječiti određenim tabletama za oralnu kontracepciju, uznemirene su što se njihov problem našao na listi mentalnih poremećaja.

- Istina je, katkad postanem intenzivno depresivna par dana prije moje mjesečnice, ali vjerujem da fizički simptomi koji dolaze uz mentalne, i činjenica da je u cijelosti vezan uz mjesečnicu bi to trebali definirati kao fizički problem, a ne psihički, tvrdi jedna od oboljelih, i dodaje kako je za nju uvredljivo što je PDP smješten u psihološke poremećaje.

Ipak, zagovornici nove dijagnoze tvrde kako će ona dovesti do mnogo pristupačnijeg liječenja i boljeg razumijevanja te bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:37