NOVO ISTRAŽIVANJE

DRAMATIČNE PROMJENE NA MOZGOVIMA TINEJDŽERA Otkriven način kako djecu učiniti inteligentnijom!

 cc

Usprkos brojnim napadima žutih medija i konzervativnih političara na video igre, znanstveni dokazi sve češće ukazuju na veliku korist igara po razvoj mozga adolescenata.

Već je prije opaženo kako djeca i tinejdžeri koji igraju video igre imaju razvijenije kognitivne sposobnosti od svojih vršnjaka koji ih ne igraju. Najnovije istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE prošli tjedan, otkrilo je i biološku pozadinu tih rezultata.

Znanstvenici su skenirali mozgove 152 14-godišnja adolescenta oba spola, i mjerili debljinu kore velikog mozga. Otkrivena je povezanost između vremena provedenog igrajući video igre i debljine kore u dvije regije mozga - lijevom dorzolateralnom prefrontalnom korteksu i lijevim frontalnim očnim područjima.

Prva regija zadužena je za donošenje odluka i strateško planiranje, a druga za kretanje očiju i prostorno-vizualnu pozornost. S druge strane, znanstvenici nisu pronašli nikakve tragove da se neko drugo područje mozga smanjilo zbog igranja.

Istraživanje nije uzelo u obzir žanr igara, no znanstvenici se nadaju istražiti potencijalnu povezanost između žanrova i specifičnih promjena na mozgu u budućim istraživanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:54