BRŽE, VIŠE, OBILNIJE

DOBRA STRANA GENETSKOG INŽINJERINGA Znanstvenici 'hakirali' fotosintezu

 Christoph Bock / Wikimedia

Skupina američkih i britanskih znanstvenika otkrila je način kako ubrzati fotosintezu uz pomoć enzima iz modrozelenih algi. Otkriće ubrzane fotosinteze mogli bi dovesti do drastičnog povećanja proizvodnje hrane.

'Kad smo prvi put saznali rezultate eksperimenta, umalo nismo povikali 'Eureka'', izjavila je Maureen Hanson, genetičar bilja i vođa istraživačkog tima s uglednog sveučilišta Cornell.

Znanstvenici desetljećima nastoje poboljšati proces fotosinteze, prvenstveno kroz aktivnost enzima nazvanog Rubisco. Riječ je o bjelančevini koja pretvara CO2 u šećer i vjerojatno je najrasprostranjenija bjelančevina na planeti. Rubisco čini polovicu svih proteina u lišću biljaka, a razlog ovolike prisutnost je njegova neefikasnost.

Već se desetljećima zna da bi povećanje produktivnosti tog proteina pri pretvaranju ugljičnog dioksida u šećer, dovelo do daleko većih prinosa, smanjilo ovisnost o umjetnim gnojivima te smanjilo površine zasijane ratarskim kulturama.

Mnogi su eksperimentirali s Rubiscom, ali tek je najnovije istraživanje dalo prve rezultate. Znanstvenici su efikasniji protein izdvojili iz jedne vrste modrozelene alge, a potom su ga, uz pomoć genetskog inženjeringa, ubacili u genom duhana. Otkrili su kako takav, genetički poboljšan duhan, CO2 puno brže pretvara u šećer od običnih biljki.

U istraživanju je korišten duhan, jer je njegov genom iznimno detaljno istražen, ali pred timom znanstvenika još je puno posla prije nego li iskoriste ovo otkriće kako bi povećali proizvodnju hrane pomoću efikasnije fotosinteze, piše Popular Mechanics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:39