MATIČNE STANICE

DLAKAVA REVOLUCIJA Lijek protiv ćelavosti uskoro bi mogao postati stvaran: znanstvenici pronašli način za uzgoj dlaka

 Sanford Burnham / Sanford Burnham

Američki znanstvenici napravili su velik korak prema razvijanju lijeka koji će obradovati stotine milijuna muškaraca pa i žena diljem svijeta.

Naime, znanstvenici iz Instituta za medicinska istraživanja Sanford-Burnham u La Jolli pokazali su da matične stanice stvorene iz ljudske kože mogu biti iskorištene za uzgoj dlaka i kose na miševima. Slijedeći korak je testiranje na ljudskim subjektima.

'Naša metoda predstavlja značajno poboljšanje nad postojećim metodama koje se oslanjaju na transplantaciju postojećih folikula s jednog djela glave na drugi', izjavio je dr. Aleksej Terskikh, jedan od stručnjaka koji su radili na razvoju nove, eksperimentalne tehnike.

'Tehnika s matičnim stanicama nudi neograničen broj stanica za transplantaciju i nije ograničena brojem postojećih folikula kose.'

Drugim riječima, za razliku od konvencionalnih metoda transplantacije i drugih tretmana obnove kose, ova bi tehnika, u teoriji, mogla poslužiti za uzgajanje puno kose na glavama ćelavih muškaraca i žena.

'Ispostavi li se kako ova metoda radi na ljudima, drastično će se promijeniti postojeći tretmani obnove kose', kaže dermatologinja i kirurginja za transplantaciju kose iz Los Angelesa, dr. Nicole Rogers.

No, Rogers upozorava kako je bilo mnoštvo 'napredaka i zastoja' tijekom desetljeća u kojima se znanstvenici bave obećavajućim tehnikama za obnovu kose te da je i pred ovim istraživanjem mnogo prepreka od kojih je najveća ponavljanje rezultata ove metode na ljudima.

Terskikh ne želi nagađati o tome koliko će vremena trebati da bi se ova eksperimentalan tehnika razvila u standardni tretman. Slijedeći korak je potraga za partnerom koji će Sanford-Burnham institutu dati financijsku potporu za daljnje eksperimente na razvoju potencijalnog lijeka protiv ćelavosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:38