ŠEF SPACE X-a

'ČOVJEK MORA OTIĆI NA MARS PRIJE NEGO IZBIJE TREĆI SVJETSKI RAT!' Elon Musk smatra da nam nije ostalo još puno vremena

 afp

Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk kaže da čovječanstvo mora poslati ljude na Mars prije nego neka katastrofa poput Trećeg svjetskog rata takvu misiju učini posve nemogućom.

Poduzetnik se, naime, boji da bi eventualni rat unazadio istraživanje svemira i sveukupni tehnološki napredak.

SpaceX je, inače, privatna kompanija koja dostavlja potrebne zalihe Međunarodnoj svemirskoj postaji, a sad razmatra mogućnost slanja čovjeka na Mars.

Musk misli kako će to biti moguće za 10 do 15 godina te kaže da je kolonija na Marsu važna za osiguranje dugoročnog opstanka čovječanstva.

No, upozorio je da postoji tek kratak period u kojem je moguće tako nešto ostvariti prije nego izbije veliki rat ili se dogodi neka velika prirodna katastrofa.

'Mislim da trebamo shvatiti da svakako postoji opasnost od izbijanja Trećeg svjetskog rata te da će, ako se to doista dogodi, taj rat biti daleko veća katastrofa od ičeg što se ikada prije dogodilo', rekao je Musk.

'Pretpostavimo da će taj rat uključivati i nuklearno oružje. Mogao bi se pojaviti i jak društveni pokret koji bi bio anti-tehnologijski. Onda je tu i religijski ekstremizam. Hoću reći, raste li ISIS?', zapitao se Musk.

Početkom sljedeće godine Musk će izložiti detaljan plan kolonizacije Marsa koji je nazvan Mars Colonisation Transport program.

'To će se činiti prilično ludim, bez obzira na sve. Radi se o nečem zaista velikom. Koliko mi je poznato, arhitektura poput ove još nigdje nije opisana', kaže poduzetnik te objašnjava kako smatra da bi Mars mogao biti pogodniji za život ako bi se upotrijebili 'nuklearni pulsevi' u višim dijelovima atmosfere kako bi se planet zagrijao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:53