BUNAR KOJI ŽIVOT ZNAČI

Životni zaokret splitskog chefa: ‘Selim u Ugandu! Gradit ću bunare kako djeca ne bi umirala od zagađene vode‘

Mario Mandarić
 Ante Čizmić/Cropix
U zemlji zbog dijareje uzrokovane konzumiranjem nečiste vode godišnje umire 2696 djece mlađe od pet godina

Mario Mandarić, welcome to Uganda – s osmijehom viče okupljena mlađarija malog sela u Ugandi, šaljući putem videosnimke dobrodošlicu poznatom splitskom kuharu.

Jer Mario, trenutačno zaposlen kao chef u splitskom hotelu "Time" i popularnoj pivnici "Baraka", uskoro stiže u njihov kraj, a sa sobom donosi ono što im je životno najvažnije. Vodu! Kupio je kartu u jednom smjeru i odlučio na neko vrijeme živjeti u Ugandi, i financirati gradnju bunara. U zemlji u kojoj, veli Mario, zbog dijareje uzrokovane konzumiranjem nečiste vode godišnje umire 2696 djece mlađe od pet godina, bunar doslovce život znači. Eto razloga oduševljenju djece sa snimke, koju je podijelio na svom Instagram profilu, što će konačno prvi put moći čistom, pitkom vodom utažiti žeđ bez straha od kobnih posljedica.

– I ne mislim stati na jednom bunaru, taj je samo početak. Njega ću ja financirati, bez razmišljanja sam odlučio za njega izdvojiti osam do 12 tisuća dolara. Ali kada već idem dolje, kada već mogu pomoći, onda bi bila šteta da to ostane samo na jednom, i zato u hotelu "Time" 16. listopada organiziramo humanitarnu donatorsku večeru.

Pripremit ću šest vrhunskih "fine dining" sljedova za goste, koji će na kraju svojim donacijama, a minimalan joj je iznos 400 kuna po osobi, pomoći gradnji još bunara. Sva sredstva koja prikupimo na večeri, te putem donacija koje nam budu pristizale na žiroračun otvoren za tu namjenu, idu za Ugandu – kaže chef Mario, piše Slobodna Dalmacija.

Ideja mu je došla ovog ljeta

Mario je javnosti već dobro poznata osoba. Lani ga je ugledni magazin Forbes, u kategoriji "Umjetnost i kultura", uvrstio na listu "30 ispod 30" iz Europe.

Presudila je tome serija članaka u britanskim novinama koje su hvalile njegovu humanitarnu večeru i slijed od sedam jela na Michelinovu principu rada. Napravljenu u potpunosti od namirnica što su trebale završiti u smeću.

Gomili uglednika koji su joj nazočili potom je objasnio da svake godine u Europi u otpadu završi 47 milijuna tona jestive nekuhane hrane, dok u isto vrijeme deseci milijuna ljudi nemaju što jesti. Donacije s večere chef Mario, koji je zanat pekao u glasovitom "The Fat Ducku", britanskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, proslijedio je londonskom Centru za mlade beskućnike.

– Ideja mi je došla jedno jutro tijekom ovog ljeta, koje sam proveo kuhajući u jednom hvarskom restoranu za goste bolje platežne moći. Sjedio sam s kolegama iz restorana na kavi, vrtio Google vijesti i u jednom trenutku pročitao o problemima ugandske djece uzrokovane opasnom, nečistom vodom. Rekao sam, pa ja moram nešto napraviti. Idem dolje, izgradit ću bunar. Taj ću novac opet zaraditi, mlad sam, na pragu tridesete, a njima će to puno značiti. Cijelom jednom selu tako mogu promijeniti život. Pa ako to mogu učiniti, ako mogu s tim novcem utjecati na njihove živote, onda želim pomoći. A kada već gradim jedan, onda mogu i još njih, zato sam se odlučio za donatorsku večeru – govori Mario.

image
Mario Mandarić
Ante Čizmić/Cropix

Stupio je u kontakt s brojnima, na kraju i s Amarom Gaderom iz Ugande, koji s nekolicinom radnika gradi bunare po malim selima. Pao je dogovor i Mario već za koji mjesec polijeće. I to u zemlju u kojoj djeca umiru zbog nepitke vode, a koja istodobno u svom podzemlju ima goleme rezerve pitke vode.

– Kakav apsurd. Izgradnja bunara košta od osam do 12 tisuća dolara, a očekivanja su kako će posao biti dovršen za 15-ak dana. Amar je pronašao selo, on me dolje i čeka, i onda krećemo u akciju. Da, i ja mislim aktivno u tome sudjelovati, želim to učiniti, želim im pomoći. Možda ima još ljudi kao ja. Ako su tu, pozivam ih da nam se pridruže – kaže Mario Mandarić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 15:03