ANDREJ ŠKEDEL

ŽIVOTNA PRIČA OSEBUJNOG RIJEČANINA IZ 'SUPERTALENTA': 'Ja sam za Let 3 osmislio ispaljivanje čepova iz stražnjica, unaprijed sam pogodio brojeve Lota'

Osebujni Riječanin u svojoj životnoj priči otkriva da ga je svijet magije zaintrigirao još kao malenog dječaka

Asistentica mu veže ruke lancem i baci lokot. Blindirani sanduk nema dvostruko dno ili je neki trik tehnički dvojben. On ulazi u sanduk, a prije toga ga asistentica zaveže i u platnenu vreću koju učvrsti konopcima. Zatvori ga u sanduk koji potom još jednom opaše lancima i zatvori lokotom. Tada slijedi kulminacija. Asistentica se penje na sanduk, podiže zavjesu iznad glave i u jednoj sekundi je spusti. U toj jednoj sekundi, dok zavjesa pada, on se pojavljuje na sanduku poput nadnaravnog uskrslog, ostavljajući prisutne bez daha.

Ali tu nije kraj. Nakon što ležerno otvori sanduk i odveže vreću, iz nje izlazi asistentica svezanih ruku, ali u drugoj haljini. Kako? Otkud? Tajac.

Počeci na rođendanu

Čarobnjak iz priče Andrej Škedel 34-godišnji je iluzionist iz Rijeke koji je začarao žiri “Supertalenta” izvedbom i zaradio prolaz u polufinale. Trikovima, iluzijama i manipulacijama bavi se već 20 godina.

- Mađioničarstvo sam otkrio slučajno, kao klinjo sa sedam godina. Tata Davor mi je pokazao jedan jedini trik s kartama koji je znao i to me oduševilo. Svidio mi se taj osjećaj, kad nisam mogao shvatiti i dokučiti kako netko može napraviti nešto čudno, nemoguće. Počeo sam skupljati trikove, videorekorderom snimao sam nastupe velikih mađioničara, zacrtao sam si da moram i sam to svladati. Sa 14 godina prvi sam put nastupio na nekom rođendanu, a onda su me polako počeli i drugi zvati na rođendane i sve je preraslo u profesiju - otkrio nam je Andrej Škedel koji se ugledao na slavnog američkog iluzionista Harryja Houdinija i odlučio se, poput njega, proslaviti bjegovima iz nemogućih i opasnih situacija.

Široj javnosti postao je poznat kad se na visini od 30 metara, obješen o goreći konop nasred Rijeke, uspio osloboditi iz luđačke košulje. Opčinjen opasnim iluzijama nastavio je s bijegom iz spremnika napunjenog vodom dok su mu udovi zavezani lancima te “ruskim ruletom” u kojemu je izbjegao nalet jurećeg vozila. Treba istaknuti i njegovo kontroverzno predviđanje 2014. godine u kojemu je sedam dana ranije predvidio i zapisao loto brojeve koji su bili izvučeni u 36. kolu lota 7/39. No, vrhunac njegova uspjeha dogodio se ove godine.

Oborio je svjetski rekord u Houdinijevoj metamorfozi - okovan lancima i zavezan u vreći, iz sanduka je izašao za manje od sekunde. Riječ je o slavnom bijegu koji je izveo i pred žirijem “Supertalenta” i oduševio ih! Martina Tomčić čak je provjerila je li sanduk doista prazan.

U posljednjih 100 godina mnoštvo se mađioničara okušalo u toj iluziji, no samo je Škedel na petak 13., u travnju ove godine u Čavlima pred 500 gledatelja postavio rekord. Naime, dok je Houdiniju za pothvat trebalo nešto manje od pet minuta, zavezanom lancima Škedelu je za izvlačenje iz zabarikadiranog kovčega trebalo samo 0,75 sekundi. Time je izjednačio rekord koji su postavili Pendragoni.

- Fascinirali su me Jonathan i Charlotte Pendragon, bračni par mađioničara iz Amerike koji je poznat po velikim iluzijama, među kojima je bila i Houdinijeva metamorfoza s kojom su se proslavili. Držali su rekord kao najbrži sa 0,75, no oni se više ne bave mađioničarstvom pa sam pokušao izjednačiti njihov rekord koji je zabilježen čak i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao ‘najbrža iluzija’ i uspio - objašnjava Škedel kojem na sceni pomaže asistentica Monika. S njim radi troje ljudi, a za veći show ili točke potrebna je ekipa od pedesetak ljudi. Takav je bio Mystic show u riječkoj dvorani Zamet 2014. godine. Bio je to scenski spektakl u izvedbi četiri istaknuta mađioničara i iluzionista: Caspera, Magic Albina, Stefana i Škedela.

Opasne iluzije

U mađioničarskoj karijeri Andrej je izveo više od 3000 mađioničarskih nastupa za djecu i više od 500 za odrasle u najrazličitijim prigodama: dječjim rođendanima, privatnim i poslovnim zabavama, vjenčanjima, klubovima, kazalištima, radeći za gradove i turističke zajednice. Od suradnji treba istaknuti angažmane za riječku Gradsku knjižnicu, kino Rijeka te sudjelovanje u programima grada Rijeke, poput Riječkog karnevala i Noći muzeja. Neki od showova koje izvodi su “Omađijaj me”, “Kaboom Mix of Trix”, dječji show “Sim Sala Bim”. Škedel je i inicijator Magic Festa, prvog hrvatskog festivala iluzije, a u mađioničarstvo je uveo koncept tematskih iluzija.

- Koncept je nastalo iz potrebe naručitelja za posebnim efektom. Primjerice, u kinu Rijeka imao sam točke vezane uz filmove, a i točke koje sam radio u suradnji s legendarnim riječkim rock-bendom Letom 3 nastale su isključivo za njih, tematski. Sve što Mrle traži je suludo. Osmislio sam njihovo iznenadno pojavljivanje na pozornici, trik ispaljivanja čepova iz stražnjice, piljenje Mrleta na tri dijela tijekom nastupa... Tako smo surađivali tri godine, dok ih je držala iluzionistička faza - prisjetio se Škedel koji ne samo da izvodi sofisticirane manipulacije i velike i opasne iluzije, nego ih i sam smišlja.

- Čim mađioničar zna mnoštvo trikova i glavne principe, lako je smišljati nove trikove. Odlučim koji efekt trikom želim postići, a potom reverzibilnim inženjeringom smišljam kako to izvesti. Granice su samo mašta i novac - kaže Škedel. Jedna od njegovih najskupljih točaka bio je bijeg iz vodenog spremnika. Iluzionističke točke znaju stajati po 10.000 kn, kaže, ali opet ima i onih za koje su dovoljna dva lista toaletnog papira. S obzirom na to da se bavi i manipulacijama, granom mađioničarstva koja ne koristi rekvizite, nego vještinu ruke, stvari može stvoriti iz zraka. To mu je posebnost, kaže.

U “Supertalentu” je već nastupio 2010. godine. Probadao je mačevima asistenticu, no ona nije bila ni u kakvim mističnim kutijama. Bio je jedan od prvih polufinalista, a na putu do finala zaustavili su ga gledatelji glasovanjem u emisijama uživo. Ovaj put ponovno se prijavio i oduševio žiri.

Prije nego što iluziju izvede na sceni, pred publikom, vježba nekoliko mjeseci dok izvedba ne bude savršena. Houdinijevu metamorfozu počeo je uvježbavati 2008. godine, u međuvremenu se vježbajući pred publikom sve više ubrzavao, a onda je konačno ove godine sam sebe izazvao u brzini izvođenja. No, i danas, koliko god puta izvede neku iluziju, uvijek ga je malčice strah.

- Imam zdravu tremu pred nastup, a posebno pred Houdinijevom metamorfozom, jer to je jedna od točaka gdje nema popravka na sceni, ili ćeš uspjeti ili nećeš - kaže.

Događale su mu se male greške u nastupima prije, no nije to bilo ništa što ne bi mogao prikriti drugim trikom. Velika greška, da se primjerice nije mogao odvezati iz lanaca, nije mu se dogodila nikad, kao ni bilo kakva ozljeda, na radost njegovih roditelja, Riječana Mirjane i Davora, koji u početku nisu bili sretni zbog profesije koju je odabrao.

- U našim krajevima je ovo ekstravagantno. Zapitkivali su me kako ću se time baviti i brinuli se kao što bi svaki roditelj. No, kad su rezultati postali očiti, prihvatili su da je iluzionizam moje zvanje, sada dolaze na svaki nastup i uživaju - ističe Škedel koji je završio Ekonomski fakultet, ali osim u vođenju iluzionističkog posla, nikad se nije bavio strukom.

Amerika je raj

Budući da je Hrvatska malo tržište, kod nas je, kaže, teško raditi show na velikom nivou, kakav je bio raskošni “Mystic show”. Predstava poput “Mystic showa” u dvorani Zamet, za koju su ulaznice stajale od 90 do 120 kuna, u Njemačkoj zaradi i do četiri puta više, a troškovi produkcije su isti.

- Raj za iluzioniste je Amerika, zbog njihove duge tradicije i Las Vegasa koji je centar mađioničarstva, ali u posljednje vrijeme na istoku je sve veća potražnja za iluzionistima, raste nam popularnost. U Kini se gradi prvi mađioničarski grad, Japan također ima dugu kulturu mađioničarstva, kao i Južna Koreja, zato mnogi kolege idu raditi tamo. I sam sam jednu sezonu radio u Dubaiju i bilo je isplativo - objašnjava iluzionist, dodajući da je njegov posao najbrže rastuća umjetnost, iz godine u godinu. Mađioničarstvo vole i mali i veliki.

Odlazak na turneju

U dječjim showovima izbjegava dramatične iluzije poput nabijanja asistentice na mač. Nema teških i dramatičnih točaka, a djeca uvijek povjeruju da je to čarolija. Odrasli su, pak, različiti. - Ima onih koji se upuste u show i puste da ih vodim kroz iluzije, a ima i onih koji su sumnjičavi. U Hrvatskoj iluzionizam postaje sve popularniji, iako je jedno vrijeme vladalo uvjerenje da je to sve samo za djecu - rekao nam je Škedel koji priprema veliki nastup s kojim namjerava na balkansku turneju.

Pravilo da mađioničar nikada, nikome i ni pod koju cijenu ne otkriva svoje trikove, ne stoji, kaže Škedel.

- Nije to strogo pravilo. Ne želim zakinuti publiku, ne želim im ubiti čaroliju ako se nemaju ambicije sami time baviti, no svakom kolegi rado ću otkriti trik - priznaje. No, odakle mu uopće toliko znanje?

Godinama skuplja trikove, odlazi na kongrese, seminare te europska i svjetska okupljanja i prvenstva mađioničara, tako uči, objašnjava. Volio bi nastupati na Svjetskom prvenstvu mađioničara, no kvalifikacije su teške, a konkurencija velika. Svake tri godine uspije se kvalificirati samo 100 mađioničara. No, zato on već godinama priprema svoju točku, za dan kad se odvaži na prvenstvo. Nemoguće je nabrojati koliko trikova zna, kaže.

- Sjećam se da sam kao dječak ispunio cijelu bilježnicu samo s popisom trikova, danas, vjerujem, ne bi bila dovoljna ni knjižnica za sve trikove - zaključio je iluzionist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:06