KONAČNO UHIĆEN!

Nema tko nije čuo za to slavno prezime, zaradio je milijune, ali njegov život je - skandalozan!

John McAfee
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
John McAfee po tko zna koji put sočen je s optužbama za kriminal, sada je iza rešetaka zaviš zbog neplaćanja poreza i prijevare

Jedan od najkontroverznijih likova IT industrije, multimilijunaš John McAfee, čije je prezime poznato korisnicima računala diljem svijeta po istoimenom antivirusnom programu, ponovno je u problemima.

Uhićen je u Španjolskoj pod optužbom za izbjegavanje plaćanje poreza te prijevaru na kriptovalutama te mu se smiješi još jedno izručenje matičnoj zemlji - Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako javlja RT, istražitelji vjeruju da su ekscentričnog McAfea povezali s najmanje deset slučajeva izbjegavanja plaćanja poreza, te još najmanje toliko slučajeva u kojima je ulagačima u kriptovalute obećavao profit. Procjenjuje se da je svojim nedjelima zaradio najmanje 23 milijuna američkih dolara.

Neuspješni kandidat za američkog predsjednika u dva navrata, globalni prevarant, pionir antivirusnih programa, boem i bonvivan - sve to, pa i više je McAfee.

image
John McAfee
Adalberto Roque/AFP

- Zaradio je milijune promovirajući kriptovalute. Radio je kao poslovni konzultant, održavao govore, a velik novac dobio je i na temelju prava na hit-dokumentarac o njegovom životu. No, te značajne prihode nije prijavio "zloglasnoj" američkoj poreznoj službi IRS, koja ne prašta nikome, pa ni najpoznatijem kriminalcu svih vremena Al Caponeu.

Tako je McAfee navodno "zaboravio" poslati financijska izvješća IRS-u u periodu od 2014. do 2018., iako je u tom razdoblju ostvario golem profit.

Nekadašnji softverski guru, danas 73-godišnjak, sada se suočava s pet optužnica. Svaka bi mu mogla donijeti najmanje pet godina iza rešetaka. Naročito je zanimljiva optužnica koja se tiče kriptovaluta. Tvrdi se da je Johnov tjelohranitelj Jimmy Watson jr. stvorili svojevrsni zločinački pakt preko kojeg su, služeći se društvenim mrežama, zarađivali na naivnim kupcima kriptovaluta.

Pronašli mu ilegalno oružje

McAffejeva ekstravaganca dolazila je do izražaja kada bi na svojim društvenim mrežama tvrdio da mu svi "mogu popušiti k... na nacionalnoj televiziji" ako se njegova predviđanja oko kriptovaluta ne ostvare. Tužitelji tvrde da je upravo takvim pompoznim izjavama mnoge doveo u zabludu da investiraju u gotovo bezvrijedne valute.

Svoje krimene nikad nije skrivao, dapače, hvalio se kako je bjegunac pred zakonom, a svojim pratiteljima otvoreno je otkrio kako već više od desetljeća ne plaća porez. Nisu ga samo financije dovele u sukob s organima zakona i reda. Neko vrijeme proveo je u pritvoru u Dominikanskoj Republici nakon što su mu na jahti pronašli ilegalno oružje. Tada je na neko vrijeme nestao iz javnosti, da bi ga jedan privatni istražitelj pronašao na Islandu.

image
John McAfee
Vcg/Maxppp/Profimedia

Priveli su ga i na Belizeu. Tada je optužen za ilegalno posjedovanje narkotika i oružja, no optužnica je odbačena zbog nedostatka dokaza. Taj se slučaj drastično zakomplicirao, pa je McAfee bio osumnjičen i za ubojstvo. Krajem 2012. njegov susjed, Amerikanac Gregory Viant Faull pronađen je mrtav s prostrijelnom ranom na najvećem belizeanskom otoku Ambergris Cave.

McAfee je tada pobjegao iz otočne države tvrdeći da je u strahu od lokalne policije jer bi ga mogla ubiti. Nije htio na obavijesni razgovor u policiju. Njegove tvrdnje premijer Belizea Dean Barrow nazvao je "ekstremno paranoidnima".

Pobjegao je u Gvatemalu gdje je pokušao zatražiti politički azil. To mu nije pošlo za rukom, već je pritvoren radi ileganog ulaska u državu, a u ćeliji je pretrpio i dva teška srčana udara od kojih se uspješno oporavio.

Ili?

Kako je sam kasnije priznao, srčane udare je odglumio kako bi se maknuo iz gvatemalske ćelije. Zapravo je samo imao malo povišeni tlak, otkrio je naknadno njegov odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35