UZORNI VOZAČ

LJUBO GABRIĆ (81) 'Vozim već 58 godina, prešao sam 2 milijuna kilometara i nikad nisam imao nesreću, a za mlade vozače imam samo jednu poruku...'

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Ljubo Gabrić (81) gotovo cijeli svoj život proveo je na četiri kotača. Prošao je sve europske zemlje i odvozio čak dva milijuna kilometara, a prvi je put sjeo za volan s 23 godine. Nikada u životu nije doživio prometnu nesreću, a proživio je mnoštvo zanimljivih anegdota i napravio tek nekoliko prometnih prekršaja.

- Sjećam se jednog prekršaja, bilo je to u Zagrebu. Nisam gledao semafore i prošišao sam kroz crveno. Srećom, nikoga nije bilo. To je bilo najbliže prometnoj nesreći, ali se ništa nije dogodilo - započinje razgovor Ljubo. Iako je prošao sve europske zemlje, Italija mu je ostala u posebnom sjećanju.

- U Italiji sam proveo čak dvije godine, pa se često sjetim anegdote koja mi se ondje dogodila. Kolega i ja vozili smo prikolicu i u jednom trenutku tijekom vožnje ona se otkačila. Nismo je imali kako odvući nazad na cestu i prikačiti na kamion jer tada nije bilo šlepera, pa smo je vukli volovima - prisjeća se. Iako se nije mogao sjetiti točne godine tog događaja, kaže, situaciju nikada neće zaboraviti.

- Trebala su nam tri dana da s volovima izvučemo prikolicu i nastavimo put. Spavali smo u kabini kamiona i jedva smo se snašli - objasnio je Ljubo. U Italiji nije proveo dvije godine svojom voljom, nego zbog nesreće koju je doživio njegov kolega.

- Imao je sudar sa svojim kamionom u Italiji, a tada nikako nismo mogli prijeći granicu sa slupanim vozilom. Čekali smo da nam firma plati popravak, što je potrajalo čak dvije godine zbog tadašnje financijske situacije - prisjeća se. Najveći mu je problem u Italiji bio hrana.

Zagreb, 120719.
Koranska 2.
Ljubo Galic, vozac s dugogodisnjim vozackim iskustvom bez i jedne prometne nesrece.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Ljubo Gabrić

- Ne mogu vjerovati što sve oni jedu, pojest će i žabu i zmiju i svakojake ptičurine, ništa konkretno kao mi. Zbog toga sam se s njima nerado družio.

U dva milijuna kilometara, koliko je prešao, gotovo nikada nije imao žensko društvo tijekom putovanja.

- Nema toga. Naš je šef bio strog i nije dopuštao takve stvari. Nema stajanja, samo vozi i obavi svoj zadatak kako spada - kazao je. Ipak, uvijek je štitio svoje kolege kada su žene u pitanju.

- Dugo sam lagao za kolegu koji je imao djevojku u Karlovcu. Izmišljao sam razne priče za šefove da bi se on mogao vidjeti s njom.

Ljubo i dalje ima vozačku, ali više ne vozi. Sada to rade njegovi sinovi.

- Mislim da nema razlike u vozačima nekad i sad; to su samo priče. Nemam čak ni neku posebnu poruku vozačima koju već ne znaju. Neka zapamte da je alkohol najgori suvozač. Nemojte piti ako želite voziti - poručio je Ljubo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:47