IVA PEHAR

ISPOVIJEST POBJEDNICE MASTERCHEFA Svi me pitaju kako mi ide restoran u Zagrebu, a ja ga nisam ni otvorila. Zapravo, taj lokal je zatvoren

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA
 

Prva hrvatska MasterChefica, 30-godišnja Makarka Iva Pehar, koja je titulom najbolje kuharice amaterke okrunjena prije tri godine u kulinarskom showu Nove TV, ovog ljeta pored obiteljske vikendice iznad Kuka otvara paintball centar, piše Slobodna Dalmacija.

Osim što će i sama s maskom na licu sudjelovati u eliminaciji protivnika odjevenih u maskirna odijela i to kuglicama s bojom iz pištolja, grafička dizajnerica i dizajnerica interijera paralelno nastavlja raditi na unutrašnjem uređenju luksuznih stanova i vila.

Posao na relaciji Makarska-Zagreb-Beč, u kojem je art direktorica tvrtke ICDO, suradnja s Philipsom za koji zadnjih godina snima reklame, organizacija evenata i gastronomski angažmani, Ivi su gotovo pa svakodnevnica.

- Od Makarske preko Zagreba do Beča zapravo živim u kuferu, leteća sam, nikada nemam mira i radim 10 stvari od puta, a tu su i TV snimanja i terenski radovi na uređenju interijera restorana i stambenih objekata. Zapravo, toliko imam posla da nemam vremena ni za što pa sam nedavno i svoj rođendan proslavila slikanjem na zidu grafita za fitness centar MambaFit - priča Iva.

Ivo Ravlić / Hanza media

Umjetničku crtu iz splitske Srednje škole likovnih umjetnosti pokazala je i kasnije završivši Grafički dizajn u Zagrebu i Dizajn interijera u Italiji na prestižnom fakultetu Florence Design Academy da bi je na koncu prenijela na hranu što smo svi vidjeli pred malim ekranima.

Kako i sama kaže, od malena je uvijek bila u kreativnoj shemi koju je uspjela iskazati kroz srednjoškolske godine umjetničke škole, a danas se bavi svojom najvećom strašću - dizajnom.

Kod Ive na dnevnoj bazi to funkcionira na način da “stupa na scenu” nakon što arhitekt u stanu, kući ili vili odradi svoj dio posla.

- Dođem u objekt s gotovo golim zidovima, a čiji mi vlasnici povjere sređivanje njegove unutrašnjosti za koju izradim 3D vizualni identitet. Prvo napravim nacrte kojima razmještam sve elemente, ali prije toga moram upoznati klijenta i vidjeti koje su njegove karakteristike, koje boje i stil voli, želi li da mu u kući bolje izgleda dnevni boravak ili kuhinja i ovisno o tome odmah shvatim hoću li budžet više orijentirati na dobar kauč ili kuhinju - kaže Iva.

Svima se, veli moraš prilagoditi, pa pokazuje fotografije “muškog stana” u kojem je osmislila svaki detalj, od izgleda kupatila do soba, stolova, stolica, kauča i ostalog namještaja do lustera i pločica i njihovih boja, doslovno sve od A do Ž.

Nakon izrade 3D vizualnog identiteta, njezini klijenti ili sami kupe sve što je zacrtano projektom ili ide s njima u kupovinu. Kako kaže, vrlo lako se prilagodi klijentima dubljeg džepa kao i onima skromnijega jer se još u srednjoj školi naučila snalaziti u svim mogućim situacijama.

- Tako sam se snalazila i sa specijalitetima u MasterChefu jer kod mene nikada nema panike niti problema koji se ne može riješiti - kaže Iva dodavši da zapravo obožava adrenalin i ne može se zadržati na jednom mjestu zbog čega se prije tri godine i prijavila na MasterChef iz kojeg se izrodilo puno pozitivnog, od kontakata i prijateljstava do poslovnih ponuda.

Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Ipak, nikada nije imala želju otvoriti svoj restoran.

- I danas me ljudi zaustavljaju i pitaju kako ide moj restoran Chevap Rolls koji ja nisam ni otvorila, već samo uredila njegovu unutrašnjost i osmislila vizualni identitet. Restoran je sada zatvoren i bio je u vlasništvu prijateljice iz kulinarskog showa Martine Županić - objašnjava.

Kuhanja se nikada nije ostavila, i dalje joj je izazov probijanje gastro granica.

- Gastronomiju volim jer mi je gušt, ali ne želim se zatvoriti u kuhinju jer onda mislim da bi mi dosadilo kuhanje - kaže Iva.

Produktivnija je u gastronomiji na način da stilizira hranu za časopise i TV emisije, tu iskaže i svoju dizajnersku crtu i svaki put napravi nešto novo.

- Obožavam spajati nespojivo. izazov mi je napraviti nešto što nitko drugi nije - smije se MasterChefica.

Angažirana je na brojnim eventima, pa je tako radila i slastice za rođendan Nove TV i to praline za čak 6000 ljudi.

Lani je sudjelovala u kreiranju menija za restoran hrvatskih vlasnika u glavnom gradu Katara Dohi i to sa chefom Andrejem Barbierijem koji je radio slani, a ona slatki dio.

Nakon što je napravila cijeli meni od oko 30 vrsta kolača, slastičare restorana morala je naučiti kako se svi ti kolači izrađuju pa ih je obučavala mjesec dana.

Iako su je vlasnici molili da ostane raditi u njihovu restoranu, Iva je tu ponudu odbila jer nije tek tako mogla napustiti Hrvatsku i svoj posao s dizajnom.

- U Dohi mi je bilo jako čudno jer bih na posao stigla oko 11 sati, a sve završila do 17 i onda nisam znala gdje sa sobom od dosade jer sam navikla raditi. Tamo su me dočekala 52 stupnja Celzijevih i nije to bilo ljenčarenje ispod palmi, već rad u klimatiziranim prostorima u kojima se čovjek smrzne i u dugim rukavima jer je nemoguće izići vani na tu vrućinu pa se tijesto za kruh dizalo na način da se s posudom u ruci napravi đir oko restorana - kaže Iva za Slobodnu Dalmaciju.

Trenutačno sve svoje brojne poslove “balansira”, pa tako i pripreme oko paintball centra.

- Sama sebi “nabijam” posao samo da ne plandujem jer ne mogu i ne znam “dignuti sve četiri u zrak” i odmarati. Uvijek tražim nešto novo, iskorištavam svoje sposobnosti i kreativnost do maksimuma, i nema mi veće satisfakcije nego kada uspješno završim neki projekt do kraja zaključuje Iva.

Nakon razgovora s novinarima odjurila je u Zagreb. Vila pod Sljemenom čeka na uređenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 11:14