APEL MAJKE

Dajte uzorak krvi i omogućite 15-godišnjem Filipu da pobijedi tešku bolest: ‘Lijek je možda u vama‘

U autu prošli tjedan, na putu za Zagreb, s lijeva na desno: Filipova mama Marija Lemo, Filip Lemo, Filipov najbolji prijatelj Josip i njegova mama Renata

 Privatni album
Filip Lemo ima 15 godina i nedavno mu je dijagnosticirana aplastična anemija: koštana srž mu ne proizvodi eritrocte i trombocite

Filip Lemo iz Kaštel Staroga ima 15 godina i nedavno mu je dijagnosticirana aplastična anemija što znači da mu koštana srž gotovo ne proizvodi eritrocite i trombocite zbog čega mora redovito primati transfuziju. Trenutno se liječi na Rebru, na Odjelu dječje hematologije i onkologije zagrebačkog KBC-a gdje dobiva i imunosupresivnom terapiju čiji je ishod vrlo neizvjestan i jedino što mu još preostaje je transplantacija matičnih stanica koja bi, smatraju liječnici,svakako bio najbolji lijek.

Filipova majka Marija Lemo, koja je svakodnevno sa svojim sinom, otkriva da su liječnici već započeli pretragu Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, no još nisu pronašli donora čije bi matične stanice Filip mogao primiti. Provjereni su i uzroci krvi njegovih najbližih srodnika jer je kod njih najveća šansa da su im matične stanice kompatibilne Filipovima, no utvrdilo se da mu, nažalost, ne odgovaraju.

Svatko od nas može potencijalno pomoći Filipu da se izliječi, stoga on i njegova obitelj mole sve dobre ljude da se jave odjelima za transfuziju koji se nalaze u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku - i daju krv te se upišu u Registar.

Na temelju analize krvi utvrdit će se može netko Filipu donirati matične stanice. Svi detalji u vezi davanja krvi i upisa u Registar mogu se naći na stranicama Zaklade Ana Rukavina.

„Molim ljude da se odazovu jer lijek je možda u vama, bilo za mog Filipa ili za nekoga drugog tko je u životnoj potrebi. Hvala vam svima i molite se Bogu da ova kušnja u kojoj smo se našli prođe sretno što prije, da Filip ozdravi, vrati se kući i nastavi živjeti svoj mladenački život punim plućima”, poručuje Marija Lemo pa nam otkriva da liječnici kažu da je Filipovo stanje sada stabilno, a da je on optimističan i vjeruje da će uskoro ići kući i nastaviti normalno živjeti.

U rujnu je trebao krenuti u prvi razred splitske Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, no 20. kolovoza je završio u bolnici u Splitu nakon što mu se stanje naglo pogoršalo.

Liječnici smatraju da je poremećaj krvi izazvan parvo virusom kojeg je dobio nakon covida, a najveće nade polažu upravo u pronalazak donora koji bi s malo svoje koštane srži srednjoškolcu iz Kaštela vratio zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22