UNUTARNJI DIJALOG

ZNATE LI S KIM NAJČEŠĆE RAZGOVARATE? Da, sa samima sobom. Evo kako to trebate raditi da se osjećate dobro

 Ilustracija
Kada komuniciramo sami sa sobom ne radimo to na najfiniji način. Najčešće prigovaramo sami sebi ili se kritiziramo, ponekad reći će stručnjaci zlostavljamo sami sebe.

Važnost unutarnjeg dijaloga

S kime razgovarate najčešće? - Pogodili ste, sami sa sobom. Unutarnji dijalog pomaže nam u mnogočemu.

Kada komuniciramo sami sa sobom ne radimo to na najfiniji način. Najčešće prigovaramo sami sebi ili se kritiziramo, ponekad reći će stručnjaci zlostavljamo sami sebe.

Unutarnji dijalog moćno je oružje za uspjeh. Zagospodariti samim sobom težak je posao. Postati samozadovoljan, biti gospodarem svojih misli i biti samouvjeren trebao bi biti cilj svakoga pojedinca. Postati svjestan i moći kontrolirati unutarnji dijalog postalo je kamenom temeljcem mentalne snage.

Način na koji komuniciramo sami sa sobom ima veliki utjecaj na ono što će se dogoditi u stvarnosti.

Svoj mozak možemo zamisliti poput nekog internetskog pretraživača koji ima zapisan u sebi točan procesa na koji mora od reagirati kako mu je upisano. Na primjer ako se dogodi nešto negativno i vi ste sami sebi već prije dali negativne argumente i odreagirali ste u stvarnosti tako da je mozak upamtio neželjenu situaciju, on će i u buduće kod sličnih argumenata reagirati, no ako slijedećeg puta pokušate nadvladati neke argumente i ovladati svojim mislima i ubaciti dio misli poput "Ovo je izazov" možda će se ipak neke promjene dogoditi u stvarnosti.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Umirujući razgovor sa samim sobom

Način na koji razgovaramo sami sa sobom djeluje poput proročanstva na stvarnost. Provedeno je istraživanje među sportašima u kojemu su psiholozi raspravljali o onome što sportaši koji se spremaju na natjecanje razmišljaju. Oni sportaši kod kojih se pojavio strah od neuspjeha i tzv. crne misli nisu imali zavidne uspjehe, dok kod onih koji su razgovarali sami sa sobom i bili sami sebi najbolji navijač su uspjeli ostvariti svoje ciljeve i postići odlične sportske rezultate.

Kako biste pravilnije razgovarali sami sa sobom savjetujemo:

Govorite u sadašnjem vremenu!

Naš mozak prepoznaje samo trenutne naredbe i izravan pristup. Zato izbjegavajte formulacije kao što su: mogao bi, trebala bi, mogao sam. Recite sami sebi: Ja to mogu! Ja sam jaka!

Jasne upute!

Izbjegavajte riječi poput: možda, moguće, vjerojatno ili slično.

Izbjegavajte negativnost!

Naš mozak ne prepoznaje negacije. Zamislite da konobaru u restoranu kažete: Htjela bih naručiti, molim vas ne bi kolač" Što bi vam konobar tada trebao donijeti? Isto tako događa se i s našim mozgom. U unutarnjem dijalogunegacije nisu poželjne, a neki čak navode kako su i kontraproduktivne.

Kada kažemo sami sebi: Nadam se da neću pogriješiti.- samim time postavljamo mogućnost za neuspjeh i to za naše mentalno zdravlje i mentalnu snagu nije poželjno.

Koristite pozitivne formulacije!

Riječi određuju osjećaje; svaka riječ koju smo čuli ili izgovorili, naš mozak procjenjuje na emocionalnoj bazi. Kada kažemo "Osjećam se loše" zvuči puno gore no kada bismo rekli "Ne osjećam se baš najbolje" jer koristimo riječ bolje koja u našem mozgu pobuđuje pozitivne emocije.

Razgovarajte s povjerenjem i poštovanjem!

Razgovarajte sa sobom uz dužno poštovanje, uvažavanje. Vaš unutarnji monolog treba odražavati samopouzdanje, a ne samo sumnje ili oklijevanja. Razgovarajte sa sobom onako kako biste željeli da vanjski svijet komunicira s vama.

Smijte se iznutra!

Unutarnji dijalog ne bi nikako trebao predstavljati teret. Vaš unutarnji dijalog treba biti borba za vas i vašu sreću, a nikako ne vaša borba protiv samoga sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38