KONTROVERZNA STUDIJA

ZNANSTVENO POTVRĐENO Ljubitelji mačaka imaju veći kvocijent inteligencije od ljubitelja pasa

Zagreb, 020313.Trgovacki centar King Cross Jankomir, Skorpikova.U King Crossu Jankomir odrzavaju se dvije medjunarodne izlozbe macaka u organizaciji Saveza felinoloskih drustava Hrvatske.Best in show.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

I ljubitelji pasa i ljubitelji mačaka mogu se svrstati u kategoriju ljubitelja životinja, no nisu baš isti tip osobnosti, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Caroll. Dr. Denise Guastello i njezini kolege analizirali su 600 studenata i otkrili da su ljubitelji mačaka tolerantniji, senzibilniji te manje konformisti od ljubitelja pasa koji su inače u većini. S druge strane, ljubitelji pasa su društveniji, ali i skloniji poštivanju pravila.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, možda je najspornije otkriće u tom istraživanju ono da su ljubitelji mačaka inteligentniji. Slično istraživanje provedeno je i 2010., kada je uočeno da su ljubitelji pasa 15 posto ekstrovertiraniji, a ljubitelji mačaka 11 posto slobodoumniji.

Guastello smatra da bi način brige o tim ljubimcma mogao imati ključnu ulogu i u karakternim razlikama između njihovih vlasnika: naime, psi trebaju šetnju i druženje s drugim psima, dok introvertirani ljubitelji mačaka mogu uživati u miru svog doma s mačkom u krilu i knjigom u ruci.

Ljubitelji mačaka izjavljuju da im je najvažnija ljubav koji im pružaju njihovi ljubimci dok ljubitelji pasa najviše cijene društvo svojih ljubimaca. No, moguće je da ljudi ljubimce odabiru i na temelju vlastite osobnosti, smatra Guastello.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Primjerice, mačke se često doživljava kao samostalne životinje koje su same sebi dovoljne i zaziru od drugih pa, ako ste i sami takvi, vjerojatno će vas takve osobine privući i kad birate kućnog ljubimca. Inače, od svih ispitanika, njih se 60 posto izjasnilo da su ljubitelji pasa, samo 11 posto ih je reklo da su ljubitelji mačaka, dok se preostali nisu svrstavali niti na jednu stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:19