REGULACIJA GENA

ZNANSTVENICI PRONAŠLI PREKIDAČ ZA PRIGUŠIVANJE BOLI Prag osjetljivosti različit čak i kod blizanaca

Jedna od pet osoba pati od kronične ili akutne boli. No, prag osjetljivosti različit je od osobe do osobe čak i kod bliznaca, tvrde znanstvnici.

Ističu da se ‘prekidač za prigušivanje’ boli, odnosno regulacija gena može povisiti uz pomoć lijekova i promjena načina života odosno ubuduće bi takva osoba mogla manje osjećati bol, tvrdi Tim Spector, epidemiolog s kraljevskog koledža u Londonu.

U nastojanju da identificiraju osjetljivost na bol znastvenici su testirali 25 parova jednojajčanih blizanaca korištenjem tolinske sonde koja im je stavljana na ruku.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Kako blizanci dijele 100 posto gena to bi i njihova okolina trebala jednako djelovati na njihvou funkciju. Sudionici istraživanjapritisnuli bi tipku kad je toplina za njih postala bolna što je omogućilo određivanje praga boli.

Sekvencionirali su DNK i ispitali genome blizanaca te utvrdili kemijske promjene u devet gena koji su uključeni u osjetljivost na bol koji je bio različit kod jednog od blizanaca. Novi bi lijekovi trebali djelovati upravo na ekspresiju tih gena a to znači i kao prigušivači boli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54