TAKO LAKO!

Znanstvenici otkrili kako jednim potezom smanjiti unos opasne mikroplastike s 90.000 na 4000 čestica godišnje

Istraživanja su otkrila zapanjujuću količinu mikroplastike u mozgu osoba oboljelih od demencije

 Andrzej Rostek/alamy/profimedia/Andrzej Rostek/alamy/profimedia
Mikroplastika je posvuda, u kozmetičkim proizvodima, sredstvima za čišćenje i hrani, a povezuju ju se s rakom debelog crijeva i pluća

Ideju da ćemo se u potpunosti uspjeti riješiti mikroplastike vrlo vjerojatno treba odbaciti kao iluziju, no najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako postoje neki načini na koje njezin unos možemo maksimalno smanjiti, s time da jedan od njih, i to dosta jednostavan, garantira da ćemo unos tih opasnih čestica promptno uspjeti smanjiti za čak 90 posto.

Prijašnja istraživanja o mikroplastici već su dokazala koliko je to opasan problem - nalazi se posvuda, u kozmetičkim proizvodima, sredstvima za čišćenje i hrani, a povezuju je s pojavama raka debelog crijeva i pluća. Druga, pak, otkrivaju zapanjujuću količinu mikroplastike pronađene u mozgu osoba oboljelih od demencije. Sumnja se i kako može biti uzrok sterilnosti i kod muškaraca i kod žena, što je pokazalo istraživanje s kraja prošle godine.

U ožujku ove godine, međutim, istraživači Nicholas Fabiano, Brandon Luu i David Puder izradili su na znanosti utemeljene strategije kako minimizirati unos mikroplastike u organizam, i to promjenom načina prehrane te općenito stila života, a na prvo mjesto dospjela je preporuka vezana uz unos vode u organizam.

Treba je unositi što više, to nije sporno, no znanstveno su uspjeli dokazati kako prestankom konzumacije flaširane vode te prelaskom na vodu iz slavine prosječan potrošač na godišnjoj razini unos mikroplastike u organizam može smanjiti s 90 tisuća čestica na njih samo četiri tisuće, što ovu preporuku trenutačno čini najsnažnijom otkrivenom intervencijom.

image

Prelaskom s flaširane vode na vodu iz slavine smanjuje se unos mikroplastike za 90 posto

-/wavebreak/profimedia/-/wavebreak/profimedia

"Ipak, iako je smanjenje unosa mikroplastike logičan pristup, i dalje treba dokazati dovodi li on i do značajnog smanjenja taloženja mikroplastike u ljudskom organizmu", dodaju ipak oprezno, aludirajući kako je nužno raditi daljnja znanstvena istraživanja.

Na drugo mjesto kao preporuka dolazi prestanak podgrijavanja hrane u plastičnim posudama.

PROČITAJTE VIŠE - Jedemo ih i udišemo svakodnevno, jeziva studija potvrđuje: ‘Pamćenje, pokreti, brzina, motorika, izdržljivost... Sve je ugroženo‘

"Zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, osobito u mikrovalnoj pećnici, može osloboditi zapanjujuće količine mikroplastike i nanoplastike - do 4,22 milijuna i 2,11 milijardi čestica po kvadratnome centimetru u samo tri minute. Čak i dugotrajno skladištenje na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku dovodi do značajnog otpada plastike", navode te dodaju kako istraživanja sugeriraju i da su drugi važni izvori mikroplastike za ljudski organizam alkohol, morski plodovi te vrećice za čaj.

"Studija je pokazala da one oslobađaju ukupno 16 mikrona mikroplastike i nanoplastike, što je 2,4 milijuna mikronskih čestica veličine od 1150 mikrona i 14,7 milijardi submikronskih plastičnih čestica manjih od jednog mikrona", navedeno je u njihovu radu.

Dalje se preporučuje minimizirati unos konzervirane hrane jer su nasumična istraživanja pokazala porast od tisuću posto bisfenola A u urinu nakon petodnevnog konzumiranja juhe iz konzerve, što sugerira da ograničavanje konzervirane hrane i odabir alternativnih pakiranja koja nisu plastična ili bez BPA mogu učinkovito smanjiti izloženost, pišu autori.

image

Podgrijavanje jela u plastičnim posudama druga je po redu radnja od koje bi trebalo odustati ako želimo u organizam unositi manje mikroplastike

Pawel Kacperek/Getty Images

Iako je to potrebno činiti i zbog drugih razloga, i mikroplastika je dodatni zbog kojega treba drastično smanjiti unos ultra procesirane hrane - namirnice poput unaprijed pripremljenih pilećih odrezaka (chicken nuggets) dokazano sadrže 30 puta više mikroplastike nego klasična pileća prsa, što samo ukazuje na problem mikroplastike kod industrijskog pakiranja hrane.

Statistika kaže da u EU trenutačno oko 75 milijuna potrošača redovito konzumira flaširanu vodu, i to ponajviše Talijani, a zatim Nijemci, Portugalci i Španjolci. Pod pretpostavkom da potrošači u prosjeku dnevno konzumiraju dvije boce flaširane vode, na godišnjoj razini to znači 210 milijardi boca na tržištu te dobar dio njih i u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2025 23:12