APATIČNA DOSADA

ZNANSTVENICI OTKRILI ČETVRTI TIP DOSADE Znate li koja su dosadašnja tri tipa?

 Dragan Matić/Cropix

Skupina znanstvenika iz Kanade, SAD-a i Europe identificirala je novi tip dosade, koja se naziva apatičnom dosadom, a uključuje neugodan osjećaj bespomoćnosti i simptome nalik depresiji.

U prijašnjim studijama znanstvenici su definirali četiri osnovna tipa dosade: ravnodušnu (osobe s takvim tipom su povučene, ravnodušne prema svemu oko sebe i krajnje opuštene), podešenu ili kalibriranu (osjećaj nesigurnosti i reagiranje na svaki oblik distrakcije), takozvanu tragačku dosadu (nemirne osobe koje aktivno traže distrakciju ili promjenu) i reaktivnu (osobe s ovim tipom dosade motivirane su napustiti situaciju u kojoj se nalaze i poticajniju i zanimljiviju).

Te četiri podvrste dosade pokrivaju stanja i emocije koja se obično povezuju s dosadom, od nesigurnosti i nemira do povezanosti ili depresije.

U novom istraživanju njemački znanstvenici sa Sveučilišta Konstanz i Thurgau University of Teacher Education potvrdili su postojanje prije utvrđenih tipova depresije, ali iznenadilo ih je i otkiće novog tipa koji su nazvali apatičnom depresijom.

Karakterizira je žalosno stanje koje je najbolje opisano nazivom koji su joj dali: riječ je o kombinaciji osjećaja bespomoćnosti i depresije za koji znanstvenici smatraju da je usko povezan s depresijom kao psihološkim poremećajem. Osim toga, ovo istraživanje je pokazalo i da ljudi rijetko kad prolaze cijelu postojeću skalu dosade. Uglavnom svaka osoba ima sklonost prema nekom od opisanih tipova dosade pa autori istraživanja smatraju da je način dosađivanja u određenoj mjeri povezan i s karakternim osobinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40