NOVO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici oduševljeni: Svima dostupan lijek protiv astme velika je pomoć u borbi protiv korone

Iinhaliranje/Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix
Inhalacijski kortikosteroid pod imenom Pulmicort smanjuje potrebu za hospitalizacijom za čak 90 posto te skraćuje vrijeme oporavka

Naširoko poznat lijek za astmu smanjuje potrebu za hospitalizacijom pacijenata oboljelih od koronavirusa za čak 90 posto te skraćuje vrijeme oporavka, objavili su u srijedu znanstvenici sa sveučilišta Oxford.

Budesonide je inhalacijski kortikosteroid koji se prodaje pod imenom Pulmicort proizvođača AstraZeneca Plc, te se koristi i za liječenje pluća kod pušača, ali i kod laringitisa.

Studija koja je uključivala 146 pacijenata pokazala je da su oni koji su se inhalirali budesonideom smanjili potrebu za hitnom hospitalizacijom za 90 posto u odnosu na one koji ga nisu koristili.

Istražitelji su kazali kako ih je na istraživanje ponukala činjenica da je broj pacijenta s inače kroničnim respiratornim problemima, kojima su često pripisivani inhalacijski kortikosteroidi, puno manji među hospitaliziranim covid-pacijentima.

Inicijalni podaci studije također pokazuju kako se volonterima tretiranima ovim kortikosteroidom puno brže povukla i temperatura te su simptomi bolesti bili kratkoročniji.

- Vrlo je bitno tretirati bolesnike u ranoj fazi bolesti kako bi spriječili pogoršanje kliničkog stanja i potrebu za hospitalizacijom, posebice zbog milijuna ljudi diljem svijeta kojima je ograničena zdravstvena njega - kazala je profesorica Mona Bafadhel koja je vodila istraživanje, prenosi Reuters.

- Cjepivo djeluje, no svi znamo da će trebati neko vrijeme da dođe u sve krajeve svijeta. Laknulo mi je jer bi relativno siguran, svima dostupan i provjeren lijek poput inhalacijskog kortikosteroida mogao imati utjecaj na pritiske s kojima se suočavamo u ovoj pandemiji.

Pulmicort je svojedobno bio hit lijek AstraZenece, kompanije koja je proizvela i cjepivo protiv koronavirusa. Sada u ponudi imaju i noviji lijek, Symbicort, koji nude kao alternativu u liječenju astme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:16