KORIJENI HIV-A

ŽELJEZNICA, ČIMPANZE I PROSTITUCIJA Otkriveno gdje je i kako započela pandemija AIDS-a

KINSHASA Virus AIDS-a našao se početkom prošlog stoljeća na pravom mjestu, u pravo vrijeme, kako bi započeo svoj put prema pandemiji koja je zarazila više od 75 milijuna ljudi širom svijeta, objavio je međunarodni tim znanstvenika.

Genetička analiza tisuća uzoraka virusa, otkrila je kako se HIV prvi put pojavio 1920. godine u Kinshasi, tadašnjem glavnom gradu Belgijskog Konga. Otamo se putem kolonijalne željeznice raširio središnjom Afrikom, piše BBC.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici su prilikom analize HIV-a shvatili kako je ljudski virus evoluirao iz virusa koji pogađa majmune, a na ljude je vjerojatno prešao prilikom lova na čimpanze i konzumacije njihovog mesa.

Zaraženi lovci stigli su u Kinshasu, koja se tada zvala Leopoldville, i bolest prenijeli lokalnom stanovništvu. U gradu je tada cvjetala prostitucija pa se virus ubrzo proširio među prostitutkama i njihovom, sve brojnijom klijentelom.

Izgradnja željeznice pomogla je širenju virusa kaže doktor Nuno Faria s Oxforda: 'Kinshasa je u to vrijeme rasla brzo i bila je jedan od najvećih gradova u središnjoj Africi, ujedno i jako dobro prometno povezana s ostalim dijelovima Konga'.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

'Podaci iz kolonijalnih arhiva pokazuju da je krajem 40.-ih godina prošlog stoljeća, kroz Kinšasu godišnje prolazilo više od milijun ljudi. Genetika nam otkriva kako se HIV vrlo brzo proširio Kongom, državom koja ima površinu poput cijele Zapadne Europe', nastavlja doktor Faria, jedan od članova tima koji je otkrio porijeklo HIV-a.

Kongo je stekao nezavisnost 1960. godine i tada su u tu zemlju stigli radnici s Haitija. Oni su AIDS 'odnijeli' kući, a odatle se virus proširio na SAD, Europu i ostatak svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:30