Stručnjaci kažu da bez obzira na redovne vježbe i zdravu prehranu, ravan trbuh nikad nećete moći postići ako jedete pogrešnu hranu.
Vodeća nutricionistica u Londonu, Rhiannon Lambert, tvrdi da neku hranu doista treba izbjegavati žele li se postići pločice na trbuhu. I dok vas možda neće iznenaditi da se na tom popisu nalazi brza hrana i gazirana pića, neke namirnice nikad ne biste stavili u tu kategoriju, piše Daily Mail.
Leća
Hrana bogata vlaknima napuhava, kaže Rhiannon, zbog čega je i dospjela na ovaj popis. Međutim, dodaje da svijetlije vrste leća sadrže manje vlakana te stoga manje i napuhavaju.
Mliječni proizvodi
Mliječni su proizvodi izvrstan izvor proteina i kalcija, no prema podacima Nacionalne knjižnice medicine SAD-a čak 65% svjetske populacije nema enzim laktazu koji je nužan za razgradnju laktoze. Ako se nalazite u toj kategoriji, problemi sa želucem i probavom mogli bi biti česti.
Jabuke
Osim što su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, fermentiraju u debelom crijevu što uzrokuje napuhnutost. Kuhana ili pečena jabuka je puno lakše probavljiva.
Sol
Sol se veže za vodu u tijelu i tako pomaže održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, no konzumacijom prerađenih namirnica ili presoljavanjem hrane, tijelo će početi zadržavati vodu.
Luk
Premda se inače ne jede u velikim količinama, također je jedan od glavnih uzročnika napuhnutosti.
Rhiannon Lambert savjetuje da se jede sva hrana uravnoteženo, no smatra da treba paziti na tri stvari želi li se izbjeći ili umanjiti napuhnutost:
- Ne treba se prejesti
- Konzumirajte probiotike
- Provjerite jeste li alergični na neku hranu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....