KONTROVERZNI POSTUPAK

'ŽELIMO 3 CURICE I 2 DJEČAKA' Roditelji odlaze u inozemstvo kako bi odredili spol djeteta

Sve veći broj ljudi putuje iz Velike Britanije u SAD samo s jednim ciljem: da osiguraju željeni spol za svoju nerođenu djecu.

Medicinski potpomognuta oplodnja prihvaćen je postupak u gotovo svim zemljama Europe i SAD-a, no biranje spola djeteta još je uvijek kontorverzan postupak. U Velikoj Britaniji to nije dozvoljeno pa se takvi zahvati obavljaju u američkim klinikama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zahvaljujući dr. Danielu Potteru, koji vodi najveću kliniku za plodnost na američkoj zapadnoj obali, barem je 750 Britanaca rođeno s umjetno određenim spolom.

Za čak 20 posto porasli su odlasci Britanki u Sjedinjene Američke Države. Dr. Potter otkriva kako je kod njega svaki mjesec na IVF tretmanu barem deset pacijenata. Cijena ovog postupka iznosi 10.000 eura. Zanimljiv je podatak koji je iznio dr. Potter: oko 80 posto roditelja 'naručuje' djevojčice, a tek 20 posto dječake.

Kao jedan od pionira ove tehnike, dr. Potter čvrsto vjeruje u slobodu roditelja da izaberu spol svojoj djeci. Nada se, štoviše, da će se svijest o mogućnosti izbora spola djeteta još dodatno proširiti i podržati.

Tretman uključuje i posjet njegovoj klinici kako bi se osigurali uzorci.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:45