SAVJETI DR. DONATELLE VERBANAC

Zdrav doručak dijete mora imati svaki dan

Počinje škola i mnogi su roditelji zabrinuti za svoje školarce jer su u nedoumici kako im na pravilan način organizirati prehranu.

Neophodno je da djeca, pa tako i školska koja su u najosjetljivijem razdoblju, kod kuće imaju primjer pravilnog načina prehrane koji se zasniva na upotrebi žitarica, kruha, tjestenine, riže, zatim voća, povrća, mahunarki, nemasnog mesa, ribe, maslinova ulja i uz malu do umjerenu potrošnju kave, čajeva i zaslađenih napitaka. U toj dobi djeca imaju najviše potrebe za energijom i pojedinim hranjivim tvarima.

Dok će energiju u prvom redu osigurati iz ugljikohidratnih i lipidnih izvora, proteinska komponenta u prehrani važna je za razvoj mišićnog, parenhimskog i vezivnog tkiva, te za poticanje procesa pamćenja i koncentracije. Uz pravilan unos minerala, posebno kalcija i fosfora, u tim se godinama može postići stabilna potpora tijela, razvojem zdravog i jakog koštanog tkiva.

Budući da djeca u toj dobi sama biraju namirnice za barem dva obroka dnevno, može se dogoditi da neprikladnim izborom namirnica dovedu svoj organizam u stanje deficita i u neravnotežu, što kroz nekoliko godina može dovesti do pojave nekih bolesti metabolizma, pretilosti ili, pak, pothranjenosti koja se u graničnim slučajevima manifestira u obliku anoreksije.

Doručak koji će dijete pojesti svaki dan prije odlaska u školu možda je i najvažniji obrok kada je kvaliteta hranjenja u pitanju. Kada se provede ispitivanje prehrambenih navika djece u školske dobi, vidi se da postoji mnogo djece koja nikada ne doručkuju.

Navika preskakanja doručka nešto je što moramo najprije ispraviti kao roditelji i svojim ponašanjem pružiti djeci pozitivan primjer.

Ustrajati na svakodnevnom obaveznom doručku i razvijati tu naviku u djeteta od najranije mladosti, zapravo od trenutka kada dijete postaje svjesno samoga sebe, osnova je dobrog zdravlja. Što je potrebno za organizaciju doručka: šalica mlijeka, jogurt, zobene pahuljice, poneko pecivo, kukuruzne pahuljice, voće ili već nešto drugo, ovisno o sklonostima i željama ukućana. Zadovoljstvo početka dana znatno će se povećati, koncentracija poboljšati, osjetljivi organizam u razvoju neće pasti u slabost i neće doživljavati vrtoglavice.

Još je važno napomenuti da se prvim jutarnjim obrokom, doručkom, regulira osjećaj gladi tijekom cijeloga dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:16