Zacijelo ste čuli za korabu u novoj eri kulinarske osviještenosti, a to bi neobično i 'ružno povrće', kako ga se u gastro svijetu često naziva, mogli što češće umjesto krumpira služiti uz ručak, piše Slobodna Dalmacija.
Vjerujemo da je većini krumpira preko glave, a iako ovdje ne želimo umanjiti vrijednost i te snažne namirnice koja obiluje vitaminom C, sugeriramo da pružite priliku povrću kojeg i Nacionalni institut za rak istražuje zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava.
Koraba podsjeća na kupus teksturom i okusom, no blažeg je i slađeg okusa. I možete je jesti sirovu, kuhanu i pečenu.
Bere se od početka svibnja, tijekom lipnja, pa i u srpnju, a ova jesenska, kasna korabica može se brati sve do kraja listopada.
Ima malu energetsku vrijednost koja iznosi svega 27,2 kalorija na sto grama, stoga je u vegetarijanskoj i dijetnoj prehrani koraba ili korabica vrlo vrijedna namirnica.
Puna je mineralnih i vitaminskih sastojaka. Odličan je izvor vitamina C i kalija a sadrži i visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra. Njeno je lišće bogato vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje očiju.
Njeni učinci za zdravlje poznati su od davnina, a preporučuje se svakako onima koji boluju od upale žučne vrećice ili kamenaca u žučnoj vrećici.
Jednostavni recepti
Korabica djeluje tako da pospješuje izlučivanje žuči i njeno istjecanje iz žučne vrećice u crijevo.
Zbog biljnih vlakana korisna je i kod neuredne stolice ili zatvora, za poboljšanje cirkulacije krvi te smanjenje povišenog kolesterola. Učinkovita je protiv edema, kandide i virusnih problema, pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi i ublažava hipoglikemiju i dijabetes.
Kako se može jesti i sirova izvrsna je u različitim varijantama salate. Njena unutrašnjost je ukusna, no prvo valja oguliti njen debeli vanjski sloj.
Mogu se kuhati i listovi, ali se prije toga odvoje od peteljki jer im treba duže da se skuhaju, iako se jesenska korabica pakira bez lišća.
Jedan od najjednostavnijih recepata jest da korabu ogulite, skuhate i pasirate. Možete je najmlađima takvu pasiranu poslužiti zajedno sa mrkvom i krumpirom uz nekoliko kapi maslinovog ulja. Koristi se i za juhe, variva, salate ali i za deserte.
Može se pohati i peći u pećnici a najidealnije je peći je izrezane na kockice pa je začiniti s maslom, te dodati sir i vrhnje.
Varijanti je bezbroj kao i njezinih učinaka za zdravlje, a na vama je da isprobate jednu od njih, piše Slobodna Dalmacija.
Zapečena korabica
Sastojci:
4 korabice
4 krumpira
režanj češnjaka
peršin
svježe mljeveni papar
sol
muškatni oraščić
50 gr maslaca
100 gr goude
1.50 dl mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
Priprema:
Korabicu i krumpir ogulite, operite pa narežite na što tanje ploškice. Češnjak sitno nasjeckajte. U loncu rastopite maslac, dodajte mu mlijeko, češnjak, začinite sa soli, paprom, muškatnim oraščićem.
Umiješajte ploške korabice i krumpira i pirjajte još 5 min. Posudu za pečenje premažite maslacem pa u nju prebacite krumpir i korabicu. Pomiješajte naribani sir s kiselim vrhnjem i prelijte preko korabice i krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko jedan sat na 180°C, poslužite toplo i posipite svježe nasjeckanim peršinovim listom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....