NAPREDAK

ZAMJENA ZA MJERAČE Tetovaža očitava šećer u krvi bez iglica

 FDA
Tetovaža košta nekoliko lipa, precizna je i nema bolnog bockanja par puta dnevno

Bockanje jagodica prstiju zbog mjerenja razina šećera u krvi svakodnevnica je dijabetičara - zna biti dosadna i bolna, a nije nezanemariva ni cijena trakica i glukomjeri nisu jeftini.

A mjerenje razina glukoze u krvi nekoliko puta dnevno izuzetno je bitno za dijabetičare jer pokazuje koliko dobro kontroliraju bolest, te, ako koriste inzulin, koliko ga trebaju. Zbog svega znanstvenici uporno traže manje bolan i što pouzdaniji način mjerenja šećera u krvi, a potencijalno najkorisnija nova metoda je privremena tetovaža, naljepnica koju su osmislili na Sveučilištu Kalifornije u San Diegu.

Amay Bandodkar i suradnici napravili su fleksibilni senzor koji koristi slabu električnu struju za mjerenje razina glukoze u tijelu. Čini to potpuno bezbolno - elektrode printane na tankom papiru mogu potrajati više od jednog dana, a svaka košta nekoliko lipa. U istraživanjima na osobama koje nisu dijabetičari tetovaža je podjednako uspješno mjerila razine šećera u krvi kao i klasični glukomjer. S vremenom znanstvenici žele povezati tetovažu s Bluetoothom tako da se informacije mogu slati na računalo liječnika ili pak pohranit u bazu. Osim šećera mogla bi mjeriti i razne druge tvari u krvi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02