EKSPLOZIJA EPIDEMIJE

WHO ZA REVOLUCIJU U PREVENTIVNOM LIJEČENJU AIDS-a: 'Preporuka za one koji se ponašaju rizično'

 C. Goldsmith / Wikimedia Commons

Stalni rast zaraza virusom HIV-a među homoseksualcima potaknuo je u petak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da toj populaciji prvi put preporuči preventivno liječenje antiretrovirusima.

U WHO-u ističu da se preporuka ne odnosi na sve homoseksualce, nego na one koji se ponašaju rizično i da uzimanje lijekova ovisi isključivo o osobnom izvoru.

U izvješću objavljenom u Ženevi, WHO preporučuje homoseksualcima da razmisle o uzimanju antiretrovirusa kao dodatnom sredstvu zaštite od infekcija HIV-om.

Radi se o lijekovima protiv virusa koji uzrokuje AIDS, a njima se krajem 2013. liječilo oko 13 milijuna zaraženih.

"Svjedoci smo eksplozije epidemije" u toj rizičnoj skupini, rekao je novinarima Gottfried Hirnschall, čelnik odjela za HIV u WHO.

Trideset tri godine nakon pojave bolesti, on smatra da su zbog propusta u prevenciji homoseksualci danas 19 puta izloženiji zarazi od prosječnih stanovnika. U Bangkoku je AIDS-om zaraženo 5,7 posto muškaraca koji imaju seksualne odnose s istim spolom prema jedan posto među ostalim stanovništvom.

"Ako ste u stabilnoj ljubavnoj vezi, u kojoj su oba partnera seronegativna, nema nikakvog razloga za uzimanje tih lijekova", rekao je Hirnschall.

"Ako se radi o vezi između jednog partnera koji je seropozitivan i drugi seronegativan, onaj seronegativan treba razmisliti o uzimanju lijekova", objasnio je.

Po njegovim riječima, provedena istraživanja nisu pokazala bitne nuspojave uzimanja antiretrovirusa.

U svibnju su američke zdravstvene vlasti preporučile preventivu upotrebu antiretrovirusa protiv AIDS-a za sve rizične skupine, nadajući se da će to smanjiti nove zaraze.

"Svakodnevno uzimanje pilule koja kombinira dva antiretrovirusa, uz korištene prezervativa moglo bi smanjiti rizik od 20 do 25 posto, što znači izbjegavanje milijuna novih zaraza u toj skupini u sljedećih deset godina", navodi WHO.

Preporuke su upućene prvenstveno rizičnim skupinama poput transseksualaca, zatvorenika, narkomana, prostitutki koje predstavljaju oko polovice novih godišnjih zaraza.

Te preporuke, objavljene uoči Međunarodne konferencije o AIDS-u 20. srpnja u Melbourneu, revolucionarnim je ocijenio dr. Demetre Daskalakis, direktor odjela za AIDS bolnice Mount Sinai u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:39