PROBLEMI OBOLJELIH

VIDEO IGRICE TREBA UVRSTITI U TERAPIJU DISLEKTIČARA Osim pisanja, muče se i s praćenjem situacija

Poteškoće u čitanju ima pet do deset posto stanovništva. Osim problema s čitanjem osobe s disleksijom imaju poteškoća i s tzv. unakrsnim praćenjem situacija.

Na primjer kada osoba koja ima disleksiju razgovara s nekime, a zatim začuje kako je netko doziva ona neće moći pratiti i osoba koja joj govori i locirati tko je zove i odakle, tj. što se događa.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Osobe s disleksijom imaju problema s tzv. multipodražajima.

U istraživanju osobe s disleksijom zamoljene su da kada začuju zvuk ili vide svjetlosni efekt stisnu gumb. Analizirana je brzina pritiska na gum i zaključeno je kada se osoba privikne samo na zvuk ili na svjetlosne efekte brzina se povećava dok kada se zvučni i svjetlosni efekti miješaju brzina je niska.

Istraživači upozoravaju kako se u programima za vježbe disleksičara mora paziti na ovu poteškoću. Istraživači smatraju kako osobe s disleksijom trebaju naučiti povezanost između slova i njihovih zvukova brže ako prvi put čuju zvuk, a tek onda vide odgovarajuće slovo ili riječ navodi istraživač Harrar.

Tradicionalni pristup učenju čitanja je suprotan te disleksičari imaju problema.

Istraživački tim navodi kako video igrice poboljšavaju tzv. multitasking kod osoba s disleksijom te da bi se video igrice trebale uvrstiti u terapiju kod disleksičara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:32