ČUDO U ŠVEDSKOJ

VIDEO: ČUDO MEDICINE Prvi put u povijesti žena s transplantiranom maternicom rodila bebu

Žena iz Švedske prošlog mjeseca rodila je bebu, a ono što je neobično u ovoj priči jest da je dijete po prvi put u povijesti rođeno iz transplantirane maternice.

Naime, 36-godišnja majka maternicu je prošle godine dobila od obiteljske prijateljice, javlja Associated Press. Iako je dječak rođen ranije i carskim rezom, i majka i dijete su dobro.

- Beba je fantastična. No još je ljepše vidjeti radost roditelja koji su presretni što su je dobili - kazao je dr. Mats Brannstrom, profesor ginekologije i porodništva na sveučilištu Gothenburg koji je vodio istraživanje, a potom i porodio ženu uz pomoć svoje supruge, babice.

Ovo je velika vijest za znanost i žene općenito, no posebice za ljude koji žive u Švedskoj gdje surogat majke nisu legalne, piše Washington Post.

Majka je rođena bez maternice (jajnici s normalno radili), što je značilo da bez operacije ne može imati djecu. Ipak, i nakon transplantacije Brannstrom nije bio siguran hoće li začeće biti moguće. Donor je bila 61-godišnja žena koja je već rodila dvoje djece i prošla kroz menopauzu.

Sam proces transplantacije nije bio jednostavan - organizam je bio tri puta blizu odbacivanja organa, a jednom prilikom same trudnoće, pa su liječnici lijekovima to spriječili.

- Prerano je za reći hoće li majka moći roditi i drugo dijete - kazao je dr. Brannstrom.

No roditelji o tome još ne razmišljaju.

- Zasad smo jako sretni što smo uspjeli dobiti jednu bebu. Bilo je prilično težak put, no sada imamo prekrasnog sina. Jako je sladak i ne plače jako, samo mrmlja - rekao je otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:40