BOJNO POLJE NA VAŠEM TJEMENU

Veliko otkriće uglednih istraživača: Zaboravite šampone, stiže jogurt protiv prhuti

 Duje Klaric / CROPIX
Proučavanje ekosustava mikroba na skalpovima sugerira da bi njegovanje određene vrste bakterija imena Propionibacterium moglo spriječiti pojavu prhuti

Sljedeći put kada uočite prhut u kosi ili na ramenima možda biste trebali posegnuti za jogurtom umjesta šampona, piše The Guardian. Najnovija je studija ljudskih tjemena na kojima je uočena prhut otkrila da bi određena vrsta bakterije mogla pomoći u borbi protiv dosadnih bijelih pahulja.

Znanstvenici u Šangaju temeljito su istražili problem prhuti pobliže sagledavajući ekosustav mikroba koji žive na glavi čovjeka. Menghui Zhang sa Sveučilišta Jiao Tong pozvao je 59 ljudi u dobi od 18 do 60 godina u laboratorij te je s osam različitih mjesta na njihovim glavama prikupio prhut. Istraživači su tada volontere podijelili u dvije grupe ovisno o tome koliko vidljivih pahuljica prhuti imaju.

Otkriveno je da lučenje sebuma raste tijekom tinejdžerskih godina te da doživljava svoj vrhunac oko 35. godine, da bi poslije toga bilo u kontinuiranom padu uslijed starenja. Prhut je tako među starijim volonterima puno ozbiljniji problem nego kod mlađih sudionika istraživanja.

Prethodni radovi na ovu temu identificirali su grupu gljivica imena Malassezia kao potencijalnog krivca za prhut. Zhangovo je istraživanje međutim pokazalo da se te gljivice nalaze i na tjemenima onih volontera koji nisu imali problema s prhuti. Zhang je potom utvrdio da nisu gljivice najvažniji faktor već da su najvažnije bakterije koje obitavaju na tjemenu.

Dvije najčešće bakterije koje žive na čovjekovom tjemenu su Propionibacterium i Staphylococcus. Među volonterima koji su svrstani u grupu koja nije imala problema s prhuti, Propionibacterium sačinjavao je 71 posto svih bakterija na tjemenu dok je Staphylococcus činio samo 26 posto. S druge strane, u grupi s problemima s prhuti, razine Propionibacteriuma pale su na 50 posto dok su razine Staphylococcusa narasle na 44 posto.

Zhang vjeruje da je porast populacije Staphylococcusa uzrok pojavljivanja prhuti jer se te dvije bakterije konstantno bore za prevlast. 'Sebum na tjemenu mogao bi biti osobito dobar izvor hrane za Propionibacterium', ustvrdio je Zhang. 'Otkrili smo da je održavanje ravnoteže između bakterija ključ za zdravo mikrookruženje.'

Svi prikupljeni podaci sugeriraju da će upravljanje bakterijama biti nov način borbe protiv prhuti, a Zhang i njegov tim trenutno istražuju načine kako to izvesti. Spominje se proizvodnja boljiš šampona, ali posebno zanimljivo zvuči ideja o proizvodnji jogurta bogatog propinobakterijama. Takav je jogurt već proizveden 2013. u svrhu borbe s bolničkim stafilokokima otpornima na lijekove, a sljedeći bi na redu mogao biti jogurt protiv prhuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:33