DOBRE BAKTERIJE

VELIKI PREOKRET: BIJELI KRUH IPAK DOBAR ZA ZDRAVLJE! Evo kako nas štiti od bolesti

 Damjan Tadić / CROPIX

Oduvijek su nam govorili da bijeli kruh nije zdrav i da bismo trebali jesti onaj od cjelovitih žitarica, no novo istraživanje je pokazalo da bi bijeli kruh ipak mogao biti zdrav izbor.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oviedo otkrili su da on značajno povećava broj „dobrih“ bakterija u želucu te na taj način štiti od bolesti i doprinosi boljem zdravlju. Takvo otkriće moglo bi dovesto do toga da ozloglašeni bijeli kruh ponovo povrati nešto od nekadašnje popularnosti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Španjolski znanstvenici su analizirali bakterije u želucu čovjeka i njihovu ulogu u očuvanju zdravlja, a razlog je poznata činjenica da, kad se broj određenih bakterija smanji, postajemo skloniji raznim oboljenjima. Jedan od najboljih načina da se održi idealna ravnoteža bakterija u želucu jest zdrava prehrana. Konkretno, u ovom su istraživanju ispitivali ulogu polifenola, koji su najprisutniji u začinima, čajevima, voću i povrću, te kako oni pomažu u održavanju ravnoteže bakterijske flore u našim želucima. 38 zdravih ispitanika ispunilo je upitnike o svojoj prehrani, a autori istraživanja su potom analizirali njihovu stolicu kako bi utvrdili koje su bakterije prisutne.

Otkrili su da pektin, tvar prisutna u citrusnom voću, snižava razinu nekih „dobrih“ bakterija, što je suprotno rezultatima dosadašnjih istraživanja. No, najneobičnije otkriće do kojeg su došli jest to da bijeli kruh povećava razinu korisnih bakterija Lactobacillus.

Dosad je upravo kruh od integralnih žitarica uvijek bio povezivan s povećanjem razine „dobrih“ bakterija zahvaljujući visokom udjelu vlakana u takvom kruhu. No, ovo najnovije istraživanje je pokazalo da konzumacija potcijenjenih procesuiranih žitarica, kao što su bijeli kruh i bijela riža, također povećava razinu dobrih bakterija.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

– Iako je uzorak na kojem je istraživanje provedeno vrlo mali pa još ne možemo donositi čvrste zaključke, ovakvi rezultati su važni jer pokazuju da je prehranu važno gledati kao cjelinu, a ne se usredotočivati samo na izdvojene komponente – rekla je jedna od autorica dr. Sonia Gonzales.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:57