NOVA STUDIJA

VELIKE POSLJEDICE PO ZDRAVLJE! najkasnije tri mjeseca nakon poroda treba početi gubiti kilograme

Trudnoća je period debljanja, a u prosjeku žena u tih devet mjeseci dobije i do 20 posto ukupne tjelesne težine. No, tri mjeseca nakon poroda majke bi trebale početi gubiti kile i vratiti se na staru tjelesnu težinu jer bi u protivnom mogle imati velike posljedice za zdravlje – pokazala je nova studija.

Žene koje se u tom periodu ne vrate na staru težinu imaju viši krvni tlak, povećava im se rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, te imaju povišen kolesterol.

Potencijalni rizici za zdravlje pojavili su se već nakon godine dana kod žena koje nisu počele mršavjeti tri mjeseca nakon poroda. Mnoge žene se ne vraćaju na svoju staru težinu, a više od 80 posto majki ne smršavi u prva tri mjeseca nakon poroda.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

-Žene u trudnoći obično dobiju 20 posto ukupne tjelesne težine, a kilogrami koje imaju godinu dana nakon poroda dobar su pokazatelj za potencijalnu debljinu u sljedećih 15 godina – kaže dr. Ravi Retnakaran, znanstvenik s kanadske bolnice Mount Sinai koji je proveo studiju, a obuhvatila je 300 zdravih žena.

U periodu od tri mjeseca oko 75 posto žena uspije izgubiti dobivene kilograme, a redovita tjelovježba je ključna za uspjeh.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:37