ŠOK ZA ORGANIZAM

UZNEMIRUJUĆI PODACI Anksiozne osobe imaju 33 posto veću vjerojatnost od moždanog udara nego drugi

Istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu, objavila su rezultate kako anksiozni poremećaji - kojeg karakterizira straha, nelagoda i briga povećava rizik od moždanog udara.

Moždani udar nastaje kada prestaje protok krvi u mozak. Kisik i hranjive tvari su od vitalnog značaja za mozak. Kada prestane dovod krvi u mozak, a ovisno u kojem dijelu mozga se moždani udar javlja, učinci mogu uključivati paralizu, poteškoće u govoru ili vidu, gubitak pamćenja i promjene u ponašanju.

Anksiozne osobe ima 33 posto veću vjerojatnost od moždanog udara nego drugi.

U istraživanju je sudjelovalo 6000 osoba u dobi od 25 do 74 godina koje nisu nikada imale moždani udar.

Ovi sudionici bili su dio američkog istraživanja (National Health and Nutrition Examination Survey) u periodu od 1971 i 1975. Ispitanici su ispunjavali upitnik o svojim strahovima, načinu života i problemima, a istraživači su pratili njihov život 22 godine. Rezultati praćenja njihovih smetnji, bolesti ili dobivanja moždanih udara rezultiralo je da 33 posto osoba koje su bile anksiozne su podlegle moždanom udaru.

Istraživači zaključuju kako je vrlo važna edukacija i pomoć onim osobama koje boluju od anksioznosti kako bi prevenirali i zaštitili se od mogućeg moždanog udara.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:29