PRIJETNJA

UZNEMIRUJUĆE VIJESTI O OPAKOM VIRUSU ZBOG KOJEG JE PROGLAŠENA GLOBALNA UZBUNA Amerikanci otkrili da ga ne prenose samo komarci

 Reuters

Američki Centar za prevenciju i suzbijanje zaraza (CDC) identificirao je prvi poznati slučaj zaraze Zika virusom do kojeg je došlo putem seksualnog odnosa čime je dokazano da taj opaki virus ne prenose samo komarci, piše BNO News .

Muškarac kod kojeg je utvrđeno prisustvo virusa imao je spolni odnos s osobom koja je zaražena ili je boravila u području gdje je zika virus prisutan. Ostali detalji ovog slučaja nisu objavljeni radi zaštite privatnosti i čuvanja liječničke tajne.

'Sada kada znamo da se zika virus može prenijeti i spolnim putem, povećat ćemo stoga razinu opreza i dodatno educirati javnost kako da zaštite sebe i druge', rekao je Zachary Thompson, ravnatelj Centra za zdravstvene usluge u Dallasu.

'Osim apstinencije, korištenje kondoma je najbolji način zaštite od zaraze.'

U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila širenje zika virusa globalnom zdravstvenom prijetnjom koja zahtijeva koordiniranu akciju kako bi se suzbila daljnja zaraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:09