EFIKASNA METODA

'U DVA MJESECA IZGUBILA SAM 14 KILA!' Mama Ivana Nikolić iz Starih Jankovaca otkriva kako je uz vrlo malo novca počela topiti višak tjelesne mase

 Emica Elveđi/EPH

Odgađanje, izgovori i odustajanje često obilježe naše pokušaje da od ponedjeljka ili od prvog u mjesecu počnemo vježbati. A o tome koliko je važno kvalitetno se hraniti i vježbati da bismo se bolje osjećali i bili zdraviji sve češće slušamo od različitih stručnjaka: nutricionista, liječnika, znanstvenika... Međutim, vremena za tjelovježbu obično je vrlo malo, a odlazak u teretanu luksuz koji si često zbog obiteljskih ili drugih obaveza ne možemo priuštiti. Za vježbanje kod kuće pak često imamo manjak motivacije. Tu nastupaju online programi koji obuhvaćaju i motivaciju i podršku, ali i treninge i plan prehrane. Mada je takva praksa u svijetu odavno došla do milijunskih korisnika, upravo takve programe odnedavno na domaćem tržištu nude Klara Benko i Sunčana Seletković.

Kontakt preko Skypea

Naime, Klara je autorica online programa “Najbolja, baš kakva jesam”, koji je počeo je 1. travnja i traje do 30. lipnja.

Bez obzira na vrijeme, lokaciju i način života, ona je vaš osobni trener, motivator, savjetnik i za vas će osmisliti individualni program kako biste za tri mjeseca bili spremni za ljeto. Ako budete dovoljno uporni, riješit ćete probleme s kožom, tijelom, zdravije se hraniti... Ali morate je slušati.

- Moj program nije klasičan online program u onom smislu da se spojite na neku stranicu putem određenog linka i onda vježbamo zajedno. On je online u onom smislu da smo u stalnom kontaktu mailom ili Skypeom, a krajem mjeseca komentiramo učinjeno i eventualne rezultate. Uvodim i tjedan redukcijske prehrane pa imamo tjedan bez ugljikohidrata, tjedan bez šećera, bez žitarica... - objašnjava nam Klara koja tako može kvalitetno raditi s dvadesetak ljudi.

Individualan pristup

Klara je uvijek dostupna svojim klijentima, a njezin program košta 300 kuna mjesečno. - Nema izgovora. I bez tjelovježbe nema rezultata. Morate pronaći aktivnost koja vas veseli. Ona ne mora biti skupa, dovoljno je da imate tenisice. I ne morate odmah trčati, možete najprije hodati. Puno je različitih opcija. Netko ima problem s celulitom, netko s kilažom, netko živi negdje gdje nema teretane u blizini... zato je individualni pristup važan - objašnjava nam.

Da je putem online programa moguće vježbati kod kuće tvrdi i Ivana Nikolić, 33-godišnja mama dvoje djece iz Novih Jankovaca pokraj Vinkovaca. U svega dva mjeseca je izgubila 14 kilograma. I dalje vježba. U siječnju je počela s programom Sunčane Seletković, poduzetnice koja je osmislila brend Budifit mama, a koji je posebno usmjeren na zaposlene žene i majke, ali i bake koje žele vježbati, dobro izgledati i dobro se osjećati.

Vaga pokazala crveno

- Poslije druge trudnoće javili su se neki problemi sa štitnjačom, a vaga je pokazivala crveno na semaforu. Znala sam da moram u borbu s viškom kilograma - prisjeća se Ivana. Pa se uoči Božića prijavila na Sunčanin program, uplatila 200 kuna i počela.

Postavila si je cilj i unatoč usponima, padovima i krizama rezultat ju gura dalje.

Inače, Sunčana je svoje programe pokrenula prije godinu dana i to uz pomoć zatvorenih Facebook grupa i linkova na YouTubeu. Podrška drugih žena jako je važna. Ima ih gotovo pet stotina. - One te guraju ako posustaneš. I dijele tvoju radost zbog uspjeha. Dobar je osjećaj imati nekoga uz sebe - objašnjava Ivana, koja kaže kako joj je najbolje doma vježbati.

Ponekad mi se pridruže i djeca. A tih mojih 45 minuta vježbanja u danu je jedino vrijeme rezervirano samo za mene. Odvježbam prije spavanja i spavam kao beba - priča nam Ivana Nikolić.

Prednosti:

- Ne morate izlaziti iz kuće. Ručak se može kuhati, djeca biti na oku...

- Možete prakticirati različite vježbe: jogu, aerobik...

- Nema gužve

- Ne trošite novac na gorivo i vrijeme na odlazak do teretane ili fitness centra

Nedostaci:

- Nema osobnog kontakta s trenerom

- Nema novih poznanstava

- Lakše je trening preskočiti ili posve odustati

Kraljica Jillian Michaels

Jillian Michaels, prema mnogima, kraljica je modernog YouTube fitnessa. Osim što je prodala velik broj DVD-a sa svojim vježbama, ta instruktorica izvrsno motivira, a i vježbe su joj odlične, tvrde oni koji su isprobali. Poznate su i trenerica Andrea Orbeck, Tara Stiles i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:45