UTJECAJ OKOLIŠA

TRUDNICE, SKLONITE SE OD ŠMRKAVIH! Majčine infekcije povećavaju rizik od razvoja alergije

Trudnice bi trebale više pripaziti na svoju okolinu i na one koji šmrču i kišu oko njih. Nedavno objavljena studija, navodi kako one žene koje su tijekom trudnoće češće obolijevale od prehlade i virusnih infekcija, njihova djeca imaju veći rizik od dobivanja astme.

Prema provedenom istraživanju pronađeno je kako majčine infekcije i izloženost bakterijama tijekom trudnoće utječu na događanja u maternici, čime se povećava rizik od razvoja alergije i astme kod beba.

Takve bebe koje su još i nakon rođenja do svoje pete godine izložene alergenima, poput kućne prašine i kućnih ljubimaca, povećava se vjerojatnost da postanu hipersenzibilna.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je provedeno na 513 trudnica i njihovoj djeci (ukupno 526) iz Njemačke. Upitnici su provedeni tijekom trudnoće, kada su djeca imala 3 i 12 mjeseci, zatim svake godine sve do pet godina starosti djece.

Istraživači su proučavali 513 trudnica u Njemačkoj, i njihovih 526 djece.

Upitnici su završeni tijekom trudnoće, kad su djeca bila tri i 12 mjeseci i svake godine do pet godina stara. 61 posto majki imalo je u obitelji roditelja s astmom, peludnom groznicom ili atopijskim dermatitisom.

Davno je poznato kako astma i alergije mogu biti nasljedne. Ako oba djetetova roditelja imaju alergije, dijete ima 75 posto šanse da bude alergičar. Ako je jedan od roditelja alergičar, ili ako bliski rođak ima alergije, dijete ima 30 do 40 posto šanse da imaju neki oblik alergije. Ako niti jedan roditelj nema alergiju, šansa da dijete bude alergičar je samo 10 do 15 posto.

„Znamo da se alergije i astma mogu razvijati u majčinoj utrobi, jer genetika igra faktor kod obje bolesti", rekao je Michael Foggs, alergolog, te navodi kako ova studija je izrazito važna jer nas upućuje na to kako majčin okoliš tijekom trudnoće može početi utjecati na dijete i prije rođenja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23