USPJEŠNA DIJETA

TAJNA USPJEŠNOG MRŠAVLJENJA JE - SLATKA! Ovo suho voće spriječava napade gladi

Šaka suhih šljiva dva puta dnevno može pomoći u sprečavanju napadaja gladi. Osobe koje su bile na dijeti i jele suhe šljive za užinu uspješno su smršavjele unatoč tome što se obično savjetuje da za vrijeme dijeta treba izbjegavati sušeno voće jer obiluje šećerom.

No, osim što pospješuju mršavljenje, suhe šljive držanje dijete čine lakšim jer suzbijaju osjećaj gladi. Ipak, želite li se sami uvjeriti u takav čudesan učinak, trebali biste počeli s malim količinama kako biste izbjegli probleme sa želucem koje ovo voće može izazvati.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Kako bi dokazali djelotvornost šljiva u mršavljenju, znanstvenici sa Sveučilišta u Liverpoolu pratili su tjelesnu težinu i apetit 100 debelih i pretilih muškaraca i žena kojima je savjetovana dijeta kako bi smršavjeli. Zbog visoke koncentracije šećera u suhom voću, osobama koje žele smrašvjeti obično se savjetuje da izbjegavaju suho voće ili da se ograniče na unos od samo 30 g suhog voća dnevno, no ovdje je polovica ispitanika zamoljena da vda puta dnevno jede po šaku suhih šljiva.

Ispitanici su bili pdoijeljeni u dvije skupine i svi su smršavjeli 1,8 kg i izgbubili oko 2,4 cm u struku tijekom tri mjeseca. No, u skupini koja je jela šljive mršavljenje je bilo brže pri kraju studije. Uz to, ispitanici u toj skupini su se osjećali sitijima, vjerojatno zbog velike kolićine vlakana u voću.

Jedan od autora studije, Jo Harrold kaže da su šljive, unatoč tome što ih bije glas da uzrokuju probavne probleme, ispitanici odlično podnosili. A njegov kolega Jason Halford kaže da se pokazalo da efekt suzibjanja gladi koji imaju šljive nadlazi eventualnu štetu koju bi mogao uzrokovati njihov visok udio šećera.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Oni također smatraju da i ostalo suho voće, poput grožđica, može imati sličan pozitivan učinak na mršavljenje. Naime, jedan od najvećih problema kod držanja dijete je osjećaj gladi, a suho voće upravo tu može biti od velike pomoći. – Naravno, to ne znači da su suhe šljive novi čudotvoran lijek za mršavljenje, no važno je naglasiti da one ne škode nego, naprotiv, pomažu u mršavljenju – kaže Halford te dodaje da suho voće, osim u mršavljenju, može pomoći ljudima da lakše ostvare preporučenu konzumaciju pet porcija voća dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:16