NOSIVI TRENER

TAJICE KOJE ZNAJU KAD ZABUŠAVATE Uskoro ćemo nositi odjeću sa senzorima

Praćenje ritma rada srca i potrošnje kalorija tijekom vježbanja već je stara priča, no američka tvrtka Athos otišla je korak naprijed osmislivši odjeću za fitness koja „osjeća“ koje mišiće koristite te koliko intenzivno ih koristite za vrijeme vježbanja.

Athos će prve proizvode iz te nove linije – topove, tajice i senzor koji se naziva „jezgra“ pustiti u prodaju već ove jeseni, a najavljuju ih kao korisnu pomoć svima onima koji si ne mogu priuštiti osobnog trenera ili samo žele da njihovo vježbanje bude učinkovitije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

–Primjerice, ako radite čučnjeve u želji da oblikujete i učvrstite stražnjicu, no pritom se previše naginjete naprijed, samo ćete ojačati kvadricepse, a sa stražnjicom nećete postići nikakve pomake. Ova nova fitness odjeća će vas upozoriti da griješite pa ćete se moći ispraviti kako biste postigli željeni cilj – objasnio je jedan od osnivača tvrtke Dhananja Jayalath.

Kako djeluje odjeća sa senzorima?

U Athosu su se poslužili elektromiografijom – tehnologijom koja se inače koristi u medicini kako bi se pratili električni signali koji se emitiraju pri pokretanju mišića.

Takozvanu „jezgru“, uređaj koji je nešto poput mozga cijelog sustava, gurnete u džep tajica ili topa, a senzori koji su ugrađeni u tkaninu odjeće komuniciraju s jezgrom koja onda primljene informacije šalje aplikaciji na iPhoneu.

Aplikacija zatim pokazuje informacije o mišićima koje koristite u stvarnom vremenu, broj ponavljanja pokreta, broj otkucaja srca i sve to obilježava bodovima koji vam pomažu da odredite koliko naporno vježbate, bilo da vozite bicikl, trenirate u boot campu ili usisavate stan.

Primjerice, dok radite čučnjeve, sklekove ili neke druge vježbe na zaslonu iPhonea će se vidjeti skupine mišića kako svijetle, s tim da će one skupine koje rade intenzivnije biti tamnije.

– Tako, na primjer, možete uočiti da se stalno oslanjate i više naprežete jednu nogu od druge dok trčite, a možete dobiti i informaciju je li vaša aktivnost u zoni gradnje mišića, u zoni učvršćivanja ili kardio zoni pa možete aktivnost prilagoditi, ovisno o cilju koji želite postići – objašnjava Jayalath, no neki se stručnjaci s njim ne slažu.

Naime, ponekad višak informacija može čovjeka zbuniti i izluditi, naročito ako ne znate kako ih pravilno upotrijebiti i ako ste samo neredoviti rekrativac, no ljubitelji sporta i savršeno isklesanih tijela vejrojatno će prigrliti ovakvu funkcionalnu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:03