SVE JE TO VEĆ VIĐENO

SVAKI DAN MU JE 'DEJA VU' Bizarni medicinski fenomen studentu pretvorio život u pakao

 AFP

LONDON Britanski student morao se ispisati s fakulteta nakon što je obolio od bizarnog slučaja kroničnog deja vua koji ga sprječava da vodi normalan život.

23-godišnjak je čak prestao gledati televiziju, slušati radio i čitati tiskovine, jer vjeruje da je sve to već vidio i doživio, piše The Telegraph .

Doktorima je izjavio da se osjeća 'zarobljeno u vremenskoj petlji' i ispričao im da se osjeća kao da proživljava prošlost, iz trenutka u trenutak.

Liječnici su ponajviše zbunjeni činjenicom što mladić ne pati od neuroloških poremećaja kakve obično imaju osobe s čestim deja vu epizodama.

Smatra se kako napadi panike mogu prouzročiti ovaj fenomen, a stanje dodatno pogoršava konzumacija LSD-a.

Detalji slučaja objavljeni su u uglednom 'Journalu of Medical Case Reports', a autorica izvješća dr. Christine Wells smatra kako bi ovo mogao biti prvi slučaj deja vua koji za uzrok ima anksioznost.

Neimenovani student počeo se žaliti na prve simptome još 2007., netom nakon što je krenuo na fakultet. I prije je znao pokazivati znakove anksioznosti te strah od mikroba što ga je nagnalo da često pere ruke i da se tušira nekoliko puta na dan.

2008. je podvrgnut seriji neuroloških pregleda koji nisu pokazali ništa neobično. Testovi su ponovljeni dvije godine kasnije kad su se simptomi do te mjere pogoršali da je mladić odbijao gledati televiziju i čitati novine.

'Umjesto standardnog neugodnog osjećaja poznatog, kojeg obično asociramo uz deja vu, pacijent se žalio kako osjeća kao da obnavlja prethodna, zaboravljena iskustva iz svog sjećanja'. kaže dr. Wells.

'Većina sličnih slučajeva nastaju kao posljedica epileptičnih napada ili demencije. No, u ovom slučaju izgleda da su deja vu epizode povezane s anksioznošću koja uzrokuje pogrešna opaljena neurona u mozgu što opet uzrokuje više deja vua i tako povećava anksioznost.'

Nitko ne zna sa sigurnošću kako se i zašto događa svima poznati osjećaj već viđenog. Postoji teorija prema kojoj deja vu uzrokuje pogreška u neuronima koje dovode do zastoja u procesiranju informacija unutar mozga.

Doktorica Wells planira provesti dodatna istraživanja kako bi otkrila moguću vezu između kliničke anksioznosti i epizoda deja vua.

'Ovaj slučaj sam po sebi ne može dokazati povezanost anksioznosti i deja vua, ali naši nalazi pokazuju da takvo što treba dodatno istražiti' zaključuje dr. Wells.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:03