PREHRANA

STRUČNJACI UPOZORAVAJU 'Vegani trebaju biti svjesni rizika koji predstavlja nedostatak vitamina B12'

 iStock

Stručnjaci upozoravaju ljude da veganska prehrana ima svoje rizike i da trebaju paziti da unose dovoljnu količinu B12, jer rizik od nedostatka ovog vitamina 'nije mit', piše BBC.

Stručnjaci za prehranu su se obratili javnosti tijekom manifestacije Veganuary, kad se veliki broj osoba u siječnju hrani veganski.

Ova vrsta prehrane ima puno vlakana i malu količinu kolesterola, ali neke hranjive tvari se kroz nju teško dobiju, uključujući i vitamin B12.

Vegansko društvo je kazalo da je B12 dostupan u dodacima prehrani ili obogaćenoj hrani.

Odraslima je potrebno oko 1,5 mikrograma vitamina B12 na dan.

Nalazi ga se u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima, ali ne i u voću, povrću ili žitaricama, pa se onima koji jedu vegansku prehranu savjetuje da jedu obogaćenu hranu poput zobenih pahuljica ili da uzimaju dodatke prehrani.

Potrebno je oko tri do četiri godine da bi se uočili simptomi nedostatka B12, koji može voditi do oštećenja živaca. Najčešći simptom je osjećaj da nas probadaju iglice u rukama ili stopalima.

Tim Key, profesor epidemiologije i zamjenik direktora odsjeka za epidemiologiju raka na Sveučilištu Oxford je kazao: - Vegenuary vas neće dovesti do nedostatka B12.

Ali profesor Key, koji je dugi niz godina vegan i uzima dodatke prehrani koji uključuju vitamin B12 je dodao: - Ako ljudi postanu vegani i ne potrude se doznati što je potrebno jesti kad si vegan, bojim se da neće znati za problem s B12.

Tvrdnje koje se mogu naći na internetu i na društvenim mrežama da veganima ne treba dodatna količina B12 nisu zasnovana na dokazima, kažu znanstvenici.

Tom Sanders, profesor emeritus prehrane i dijetetike na sveučilištu King's College u Londonu je kazao:

- Od svih mikronutrijenata, B12 je onaj zbog kojeg smo najviše zabrinuti. Uvjeren sam da puno ljudi misli da je nedostatak B12 mit.

Spomenuo je slučaj žene koja je dojila, a koja je imala problem s nedostatkom B12. Njeno je dijete razvilo neuropatiju, što je dovelo do dugoročne štete.

- To se može lako izbjeći, a zabrinjava me što veliki broj ljudi postaje veganima, a pritom su nesvjesni potrebe da se kombinira izvore biljnih proteina. Nisu svjesni ni potrebe da osiguraju da imaju adekvatnu razinu B12.

Nema puno podataka o zdravstvenim efektima veganske dijete, s tim da jedna studija u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedna u SAD-u pokrivaju oko 10,000 ljudi.

Zasad podaci ukazuju da ljudi koji se hrane veganski imaju manju sklonost da imaju prekomjernu težinu i imaju manji rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Međutim, čini se da imaju veći rizik od loma kostiju, a nedavna studija sugerira da postoji i povećani rizik od hemoragijskog moždanog udara.

Heather Russell, dijetetičarka u Veganskom društvu je kazala:- Neovisno jeste li vegan ili ne, planiranje prehrane je važno za svakog.

- Postati vegan je prilika da više naučimo o prehrani, uključujući znanje o tome kako balansirati vrste hrane i o tome koja je uloga obogaćene hrane i dodataka prehrani.

- Na primjer, vegani dobivaju vitamin B12 iz obogaćene hrane ili dodataka prehrani, a informacije se mogu dobiti na web stranici udruge Vegan Society, kazala je Russell, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 22:11