Zdrava hrana koju promotori zdravog života i životni gurui redovito plasiraju zajedno sa svojim preporukama, receptima i savjetima, najčešće ima i visoku cijenu. Međutim, stručnjaci tvrde da je to samo zabluda.
Mit o tome da je skupa hrana istovremeno zdrava srušilo je pet istraživanja provedenih na Sveučilištu Ohio koja su otkrila da je predrasuda o zdravijim i hranjivijim namirnicama kao skupljima jednostavno usađena u ljudskoj svijesti.
Ispitanicima su ponudili po dva slična ručka, s navedenim korištenim namirnicama u pripremi, no bez obzira na to velika većina ljudi odlučila se za skuplje kao zdravije. Studiju su objavili u časopisu Journal of Consumer Research sa zaključkom da su ‘prošla iskustva u dućanima i restoranima’ uzrokovala nastanak ovog mita.
Drugim riječima, ljudi su navikli kvalitetnije plaćati više, a to se odnosi i na organsku, zdravu hranu, piše Daily Mail. Jednostavno očekujemo da će ona biti skuplja.
‘Zabrinjavajuće je da samo cijena utječe na našu percepciju onoga što je zdravo’, rekla je Rebecca Reczek, profesorica marketinga na tom sveučilištu i suautorica studije.
Stručnjaci kažu da se radi o uobičajenoj zabludi koju prehrambena industrija itekako kapitalizira. Primjerice, prokulice su možda i zdravije od kelja, ali nisu toliko moderne ili skupe pa se manje kupuju. Ista je stvar s kvinojom i lećom - obje namirnice su bogate bjelančevinama, no leća je puno jeftinija.
Upozoravaju ljude da se mogu hraniti zdravo, a i dalje jeftino. Primjerice, organska hrana i ona bez glutena će svakako imati višu cijenu, uglavnom zbog marketinga.
‘Ljudi ne samo da vjeruju da je zdravija hrana skuplja, već temelje svoj izbor na tome’, rekla je dr. Reczek.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....