NAJJEFTINIJI LIJEK

Sportom mijenjamo dijabetes: Marko igra košarku, Nenad trči triatlon, a Bernarda joggira

ZAGREB - Kad sam čula da imam dijabetes prva reakcija bio je smijeh jer mi se činilo da je nemoguće da imam još i to. Sad je već OK, navikla sam se, kaže Bernardica Grubišić (17), zagrebačka gimnazijalka kojoj je prije tri mjeseca dijagnosticiran dijabetes, bolest s kojom u Hrvatskoj danas živi više od 300.000 ljudi.

- Iščašila sam vrat, dobila tešku mononukleozu, dijagnosticirana mi je bolest štitnjače - priča mlada sudionica ovogodišnje utrke “Mijenjamo dijabetes”, koja se, već tradicionalno, održava na Jarunu radi podizanja svijesti o dijabetesu.

Bez drastičnih promjena

- S dijabetesom se ništa bitno nije promijenilo. I prije sam jela manje obroke, slano ne jedem zbog bubrega, a ni masno i začinjeno zbog mononukleoze koju sam preboljela. Katkad si priuštim i red čokolade. Čim se još malo oporavim od bolesti, aktivnije ću se početi baviti nekim sportom da to ne ostane samo na tome da trčim jednom tjedno na večer - priča nam Bernardica.

Da dijabetes nije apsolutno nikakva prepreka bavljenju sportom dokazuje i Marko Šamanić. Doduše, jedan je od rijetkih profesionalnih sportaša koji je zvjezdane trenutke svoje karijere doživio s dijabetesom, ali među rekreativim sportašima dijabetičari nisu iznimka.

Dijabetes tipa 1 Marku je dijagnosticiran sa 18 godina. Bio je košarkaš s karijerom pred sobom. Ušao je u prvu postavu Cibone...

Ne odustajte

- Mislio sam, što ću sada? Zar ću morati mijenjati svoje ciljeve u životu? No odlučio sam slijediti svoj san i dalje igrati košarku. Nije me bilo nimalo strah. Znao sam da mogu sve podnijeti. Osam godina stariji brat imao je već dijagnosticiran dijabetes, a ja sam bio završio srednju medicinsku školu. Znao sam sve o bolesti - kaže Marko Šamanić (38), koji se lani oprostio od profesionalne košarke.

A on je košarkaški globetrotter koji je obišao pola Europe. Karijeru je započeo u Ciboni s kojom je od 1993. do 1996. godine osvojio četiri naslova prvaka i dva kupa. Zvjezdane trenutke doživio je u dresu Zadra s kojim je na proljeće 2003. godine u Jazine donio jedan od najvrednijih trofeja. Na završnom turniru u Ljubljani Zadar je postao prvi i dosad jedini hrvatski klub koji je osvojio Jadransku ligu (danas NLB).

Iste godine sa Šamanićem na centarskoj poziciji Zadar je osvojio i hrvatski kup. Nosio je dres zagrebačkog Zrinjevca i riječkog Kvarnera, a igrao je i za klubove iz Slovenije (s Krkom igrao Euroligu), Bosne i Hercegovine, Belgije, Njemačke, Francuske, Poljske...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 01:18