POVIŠENI ŠEĆER

Sport je najučinkovitija prevencija dijabetesa

Sav prihod od turnira namijenjen je organizaciji ljetnog kampa za djecu oboljelu od dijabetesa

Bolnom kuku usprkos, don Anđelko Kaćunko u paru s neurologom Hrvojem Budinčevićem osvojio je najviše gemova na prvom humanitarnom teniskom turniru poznatih pod nazivom Prince Open - Sportom mijenjamo dijabetes, koji je održan u subotu u Sportskom centru Prince u Zagrebu.

Na natjecanju, koje su uoči Svjetskog dana dijabetesa (14. studenoga) organizirali Hrvatski savez udruge dijabetičara, uz pomoć sportskog brenda Prince te farmaceutske tvrtke Novo Nordisk, sudjelovalo je dvadeset osoba iz javnog života, među kojima su bili i naš proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, TV voditelj Mirko Fodor, pjevač Hari Rončević, glumci Goran Grgić i Filip Šovagović, političari Slaven Letica i Zdravko Tomac...

Sav prihod od turnira namijenjen je organizaciji ljetnog kampa za djecu oboljelu od dijabetesa.

Najbitnija prehrana

U Hrvatskoj je trenutno oko 220.000 registriranih dijabetičara, od toga 170.000 na tabletama (ima dijabetes tip 2), a 51.000 je na kombinaciji tableta i inzulina. Prema nekim procjenama, još 80.000 osoba nije upoznato s činjenicom da ima povišen šećer u krvi, a problema postaju svjesni tek kad dođe do komplikacija, kaže Davor Bučević, predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Turnir je, kažu u Savezu, organiziran s ambicijom da postane tradicionalni događaj koji će promovirati važnost sportskih aktivnosti koje pomažu tijelu da iskoristi inzulin, da se održi tjelesna težina te na taj način bolje kontrolira i sama bolest.

- Premda se najčešće misli da nije tako, kod dijabetičara su svi sportovi poželjni, a neki bi trebali biti i obavezni. Pa ipak, za dobru kontrolu dijabetesa najbitnija je pravilna prehrana, a terapija je na trećem mjestu. Posebno to vrijedi danas kad postoje moderni, brzi inzulini s pumpom - istaknuo je Bučević, koji je uz Nenada Šimunka i Zdravka Tomca bio među onima koji već dulje žive s ovom bolesti.

Stradavaju i oči

Dok je prvom hrvatskom trijatloncu s dijabetesom Nenadu Šimunku (26) bolest ustanovljena kad mu je bilo samo šest godina, naš poznati političar Zdravko Tomac žestoki tip 2 dobio je 1991. kao potpredsjednik vlade, a Davor Bučević još prije 40 godina.

- Požalio sam se na simptome Mati Graniću, koji je doktor za šećer, i on me odveo u bolnicu Vuk Vrhovec. Otad se borim. Uzimam injekcije i tablete. Dugo nisam htio prijeći na inzulin, pokušavam tabletama, svaki dan igram tenis, ili hodam po dva sata - rekao nam je na turniru naš poznati političar, kojemu je ove godine ugrađen stent, a uskoro ide i na lasersku operaciju očiju.

Nestao strah od bolesti

Naime, dijabetes najviše uništava oči, sitne krvne žile i bubrege, pa se redovitom aktivnošću, napominju stručnjaci, može prevenirati puno bolesti.

- Otkako se posljednjih godinu dana bavim sportom, strah od bolesti je nestao jer sam se pronašao u nečemu što me veseli. Treniram svaki dan, to mi je sada kao droga - pohvalio nam se na događaju i Nenad Šimunko, koji je u lipnju ove godine u Češkoj otrčao utrku u kojoj je u 12 sati i 42 minute preplivao 3,8 km, biciklom prešao 180 km i na kraju otrčao 42 km maratona.

Iako je kao šestogodišnjak imao 100 kg, otkako se učlanio u triatlon klub Međimurje prije godinu dana, mladi Čakovčanin izgubio je 16 kg i uspio smanjiti potrošnju inzulina čak napola.

Dijabetes tipa 1 danas u Hrvatskoj ima između osamsto i tisuću djece

Iako je riječ o tvrtki koja praktički živi od prodaje inzulina, Novo Nordisk Hrvatska, koji je i na našem tržištu zastupljen s paletom najnaprednijih proizvoda za šećernu bolest, izložio je na turniru podatak da je prošle godine tvrtka uložila 400.000 kuna u sportske klubove te 600.000 kuna u ostale aktivnosti vezane uz projket prevencije bolesti . - Trudimo se biti odgovorni prema državi u kojoj živimo. Naime, gledano po školama, dijabetes tipa 1 danas ima između 800 i 1000 djece, a ukupno je u populaciji 300.000 dijabetičara. Sport je najučinkovitije sredstvo u borbi protiv dijabetesa - rekao je produkt menadžer Novo Nordiska Zoran Milas.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:03