NEOBIČAN UTJECAJ

SOL IPAK NE UZROKUJE VISOK TLAK? Znanstvenici: 'Drugi faktori su snažno povezani s povišenim tlakom'

Unatoč stalnim upozorenjima medicinskih stručnjaka na opasnosti unosa prevelike količine soli, novo istraživanje je pokazalo da sol ne uzrokuje visok krvni tlak. Francuski znanstvenici su analizirali podatke 8.670 odraslih osoba te su zaključili da je teza da sol povisuje krvni tlak pretjerana.

Cilj znanstvenika je bio procijeniti koliki je utjecaj načina života i prehrane na vrijednosti krvnog tlaka. No, unatoč tome što nisu pronašli direktnu povezanost, autori istraživanja su primijetili da su pacijenti s hipertenzijom konzmirali puno više soli nego osobe koje nisu imale taj zdravstveni problem. Rezultati njihovog istraživanja upućuju na to da sol različito utječe na različite ljude.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, otkrili su da su drugi faktori koje podrazumijeva način života, poput konzumacije alkohola, starosne dobi te, naročito, indeksa tjelesne mase, snažno povezani s povišenjem krvnog tlaka. S druge strane, pokazalo se da povećana konzumacija voća i povrća snižava krvni tlak. Stoga, autori studije upozoravaju da bi prevencija debljanja trebala biti prvi i najvažniji korak da se u općoj populaciji suzbije epidemija hipertenzije.

Utvrđeno je da je indeks tjelesne mase glavni faktor koji utječe na vrijednosti krvnog tlaka jer je sistolički krvni tlak bio povišen kod svih ispitanika s visokim indeksom tjelesne mase. Unos alkohola je također povezan s porastom sistoličkog krvnog tlaka kod oba spola. S druge strane, nije pronađena povezanost između unosa soli i vrijednosti sistoličkog tlaka niti kod žena niti kod muškaraca.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zanimljvo je da je dan uoči objave rezultata ovog istraživanja američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio zabrinjavajuću vijest da devet od desetero školaraca konzumira više soli nego što je preporučeno. Gotovo polovica te količine dolazi iz procesuirane hrane, kao što su pizze, grickalice, sendviči, sirevi, juhe i slično.

U objavi je naveden i podatak da jedno od šestero djece ima povišen krvni tlak, što bi se moglo dobrim dijelom smanjiti promjenom prehrane i smanjenjem unosa soli. Janelle Gunn iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekla je da sva njihova saznanja upućuju na to da, kad se smanji unos soli, dolazi i do sniženja krvnog tlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38