MATERIJAL BUDUĆNOSTI

SMRT OPASNIM BAKTERIJAMA! Znanstvenici razvili materijal koji ih uništava i u mraku

Znanstvenici s University Collegea u Londonu razvili su novi antibakterijski materijal koji se aktivira svjetlošću, no ubija bakterije i u mraku.

Materijal je kombinacija dviju boja nazvanih kristalno ljubičasta i metilenski plava, zlatnih čestica i silikonske podloge. Dodavanje boja i nanočestica zlata nije promijenilo druge odlike silikona, poput vodootpornosti i rastezljivosti.

Kada se osvijetli i najblažom svjetlošću fluorescentne lampe (kakve se najčešće koriste u zdravstvenim ustanovama), materijal može ubiti cijeli uzorak bakterija unutar tri do šest sati, ovisno o kojoj se vrsti bakterija radi. U mraku, bakterije ugibaju tijekom tri do 18 sati.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ovo je prvi put da antibakterijska površina koja se aktivira svjetlom ima bilo kakav učinak u mraku. Ta činjenica, u kombinaciji s golemim učinkom uz svjetlo, relativnu jednostavnost formule i jeftinu proizvodnja znači golemo i važno otkriće za sigurnost pacijenata u budućnosti.

Znanstvenici vjeruju da će se ovaj materijal moći koristiti u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama gdje bakterije mogu biti i smrtonosne, no primjenu bi mogao naći u najrazličitijim drugim područjima života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:59